Redactie Metro
Redactie Metro Tech 27 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Google op matje geroepen wegens privacy-instellingen

Vanuit verschillende landen zijn klachten ingediend tegen Google. Onder andere de consumentenbond is naar de Autoriteit Persoonsgegevens gestapt.

Ontfutselen

Volgens de bond „ontfutselt" het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken. Dat is in strijd met de wet. Naast de consumentenbond hebben ook andere consumentenorganisaties een klacht ingediend, als onderdeel van een gezamenlijke actie. Onder meer de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden.

Volgens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie „stuurt" Google gebruikers richting „het inschakelen van locatiegeschiedenis". Daardoor krijgt Google informatie over waar iemand zich bevindt, terwijl daar volgens de bonden geen ondubbelzinnige toestemming voor is gegeven.

Toestemming

Google zegt er constant aan te werken de privacy-instellingen te verbeteren en zal „het rapport goed bestuderen om ervan te leren". Het bedrijf laat ook weten dat de bewuste locatiegeschiedenis-functie standaard uitgeschakeld is. „Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren." Ook benadrukt het bedrijf dat gebruikers zelf locatiedata kunnen beheren, bijvoorbeeld via de instelling ‘web- en app-activiteit’.

Volgens de consumentenbond staat bij ruim de helft van de Android-gebruikers de functie ‘web- en app-activiteit’ ingeschakeld. „Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. We hebben er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond, die een petitie heeft opgesteld.

Impulse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.