Redactie Metro
Redactie Metro Tech 28 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

50 miljoen accounts getroffen door Facebook-hack

Facebook heeft een lek gevonden waardoor hackers toegang hadden tot de accounts en persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers. Het bedrijf heeft het lek gedicht en de politie ingelicht.

Digitale sleutels

De hackers hebben een zwakke plek gevonden in de zogeheten ‘bekijk als-functie’. Met die functie kunnen gebruikers hun eigen profiel bekijken zoals andere gebruikers dit zien. Op die manier wisten de hackers ‘tokens’ te bemachtigen. Dat zijn een soort digitale sleutels die toegang kunnen geven tot een account, omdat gebruikers niet telkens hun wachtwoord hoeven in te tikken als zij inloggen. Het lek is ontstaan in juli 2017 toen Facebook de functie om video’s te uploaden aanpaste.

,,Dit is een heftig veiligheidsprobleem, dat we erg hoog opnemen,” stelt CEO Mark Zuckerberg tegenover CNBC. Er wordt nu onderzocht of de hackers de data van gebruikers daadwerkelijk hebben buitgemaakt en de ‘bekijk als-functie’ is tijdelijk uitgeschakeld. Facebook weet nog niet waar de hackers vandaan kwamen.

Veiligheidsoverwegingen

De 50 miljoen getroffen accounts moeten uit veiligheidsoverwegingen opnieuw inloggen als ze willen inloggen op Facebook via de website of de app. Ook 40 miljoen andere accounts die het afgelopen jaar die functie hebben gebruikt moeten uit voorzorg verplicht opnieuw inloggen voordat ze weer op het sociale medium kunnen.

Het is niet het eerste schandaal dat Facebook dit jaar treft. In het voorjaar moest het bedrijf bekendmaken dat data-onderzoeker Cambridge Analytica de gegevens van 85 miljoen Facebook-gebruikers had gekregen van een onderzoeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.