Anke Horstman
Anke Horstman Tech 24 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Het is droog en zo kan je slim met water omgaan

Het is al weken droog in Nederland. Heel erg droog. En warm trouwens ook. Ik verbaas me enigszins over radiopresentatoren die het weer voorspellen voor de komende dagen en afsluiten met: “Gelukkig blijft het de komende tijd lekker warm.” Hoe dan, waarom zeg je zoiets?! Dit is niet lekker meer, dit is levensbedreigend.

De natuur verdort en het water raakt op. We mogen onze tuinen niet meer sproeien en moeten zuinig zijn met water. Natuurgebieden en vuilnisbelten vliegen in de fik. Gewassen verdorren. Dieren sterven door vochttekort. Olietankers kunnen brandstof niet meer bij alle havens leveren vanwege de lage rivierstand. Winkel bevoorrading dreigt een probleem te worden.

Okay, ik ben niet in paniek, maar laten we wel een beetje nadenken over het water dat we verbruiken. Dat is niet alleen belangrijk voor nu, maar sowieso slim voor algemeen gebruik.

Douchen als een pro

Met kleine aanpassingen aan je kraan en douchekop kan je al veel zuiniger te werk gaan.

  • Waterbesparende straalregelaar: met deze waterbesparende straalregelaar op een kraan kun je tot 50% water besparen, zonder dat je het merkt.
  • Spaardouchekop: een spaardouchekop zorgt ervoor dat je minder Liters per doucheminuut verbruikt. De druppels worden anders verspreidt, zodat je toch een goede straal ervaart, maar dus wel zuiniger doet met het water.
  • Amphiro B1 verbruiksmeter: hij lijkt op een afstandsbediening die je monteert in het midden van je doucheslang. Tijdens het douchen kun je precies zien hoeveel je verbruikt. Wel zo’n goede reality check, en anders kun je achteraf nog even op de blaren zitten als je de statistieken in de bijbehorende app checkt.
  • LED douche tijd indicator: dit apparaatje koppel je tussen de kraan en de doucheslang. Hij houdt bij hoe lang je de kraan al open hebt staan en begint te knipperen of rode lichtsignalen te verspreiden wanneer je al te lang onder de douche staat. Handig voor als je de tijd snel vergeet.
  • Hamwells e-Shower: ik ben een groot fan van deze bijzondere douche. Hij gebruikt iedere waterdruppel 9 keer in plaats van ze na 1 keer weg te spoelen. De e-Shower gebruikt FreshCycles om de druppels te filteren, te zuiveren en te vervangen, dus geen vies water om te gebruiken. Hij is er ook nog met ingebouwde radio, maar je kunt je voorstellen: deze douche is behoorlijk prijzig in aanschaf…

Wanneer je kleding wast

Was je nooit zoveel kledingstukken per wasbeurt? Dan kun je prima uit met een kleine wasmachine zoals Drumi. Je kunt er zo’n zes à zeven kledingstukken in kwijt, voegt wat wasmiddel toe en vijf liter water. Vervolgens trap je met je voet het pedaal herhaaldelijk in. Laat het zeepwater weglopen en vul de Drumi weer met vijf liter water. Trap weer voor twee minuten het pedaal in en laat het water weglopen. Trap daarna nog een minuutje zonder water om te centrifugeren. Dat scheelt je zo’n 45 Liter per wasbeurt ten opzichte van conventionele wasmachines!

Less

“Iedereen herkent het scheutje extra voor de zekerheid”, aldus Eric Smeding van Less. “Maar een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt er juist voor dat de conventionele wasmachine meer energie en ook water nodig heeft om al de zeepresten en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel zorgt ervoor dat je langer met je wasmiddel doet en is ook nog eens beter voor het milieu. Berekeningen laten zien dat je met juist doseren van je wasmiddel op jaarbasis zo’n 7.062 liter water bespaart als je uitgaat van een gemiddelde van vier keer per week wassen, 220 wasladingen per jaar.”

Hop! Laten we zuinig zijn de komende tijd. We can do it!

Over TechGirl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.