Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 21 jul 2018 / 08:00 uur

3D-printers maken huizen: Krijgen nu vormvrijheid

De huizen worden steeds duurder, vooral in de grote steden stijgen de prijzen razendsnel. Gelukkig is er een methode ontwikkeld, waarbij huizen binnen een dag kunnen worden gebouwd. De kosten? De goedkoopste worden tegenwoordig al geproduceerd voor nog geen 4.000 euro.

En de methode, die zal je nogal verrassen. De huizen worden namelijk niet in elkaar gezet door mensen handen, maar door een 3D-printer. Na Chinese, Belgische, Franse en Amerikaanse projecten is volgend jaar ook Eindhoven aan de beurt.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft een iets andere opzet dan veel van haar concurrenten. Ze laten namelijk een mal printen, welke dan gevuld wordt met beton. Dit is anders dan bijvoorbeeld het project in het Franse Nantes, waar het beton geprint werd.

Vijf printwoningen

Eindhoven verwacht de eerste bewoonbare printwoning in 2019 op te kunnen leveren. Er komen er in totaal vijf en de bedoeling is – in tegenstelling tot enkele buitenlandse projecten – ook dat er daadwerkelijk mensen de huizen gaan bevolken. Dat betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit.

De bouwsels komen als huurwoningen op de markt en ze zijn uniek te noemen. Niet alleen wat de productievorm betreft, maar ook de vorm. Ze gaan eruit zien als keien, geïnspireerd op de Brabantse cultuur.

Vormvrijheid

Die vormen zijn vrij uniek als het om huizen gaat. „Het allergrootste voordeel is dat we nu vormvrijheid krijgen”, zei Theo Salet, hoogleraar Structural Design, onlangs tegenover de NOS. „We kunnen vrij vormen gaan bouwen in onze eigen gebouwen. Dat geeft zoveel vrijheid aan architecten om andere vormen te maken. Vormen die veel fijner zijn om in te wonen.”

„Hoe mooi zou het zijn dat je thuis aan de tekentafel met elkaar kunt gaan denken en dromen over je nieuwe huis. En dat je weet: dit is wat ik heb bedacht. Dit is wat ik krijg. Het zijn jouw ideeën die gaan werkelijkheid worden", aldus Salet.

Mainstream in 2023

Het Project Milestone, zoals het heet, wordt geleid door Rudy van Gurp. In gesprek met de Britse krant The Guardian spreekt hij zijn verwachtingen op het gebied van geprinte huizen uit. „Binnen vijf jaar is het mainstream. Dan zal al vijf procent van de huizen gebouwd worden met behulp van een 3D-printer. We hebben in Nederland een tekort metselaars en mensen die buiten werken, dus dit is de perfecte oplossing.”

Overigens geeft Van Gurp ook aan, dat als je dit nu leest en je een van die vijf huizen wil gaan bewonen, je eigenlijk al te laat bent. „We hebben al twintig kandidaten voor het eerste huis, binnen een week nadat je je kon aanmelden. In die eerste kan ik zelf niet wonen. Ik heb drie kinderen, dus dat is te klein voor ons. Maar in die grootste zou ik zeker wel willen wonen."

Reageer op artikel:
3D-printers maken huizen: Krijgen nu vormvrijheid
Sluiten