Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 8 jun 2018 / 14:52 uur

Wetenschappers maken een robot psychopaat met Reddit

Waarom je het zou proberen, wij weten het niet. Toch zijn wetenschappers van MIT er met behulp van Artficial Intelligence er in geslaagd om robot Norman psychopaat te laten worden.

Allereerst, de naam Norman komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De robot is vernoemd naar het personage Norman Bates uit het boek (en de film) Psycho eind jaren ’50 en de daaruit voortgevloeide tv-serie Bates Motel (2011-2017).

Gruwelijke posts

Waar het personage van zichzelf een psychopaat is, is dat de robot aangeleerd. De MIT’ers voerden hem namelijk uitsluitend gewelddadige en soms zelfs gruwelijke posts van het Reddit-forum, zo weet Newsweek.

Na een tijdje werden Norman en een normaal behandelde mederobot blootgesteld aan een aantal afbeelding volgens de rorschach-inktvlekkenmethode te zien en de verschillen waren enorm.

Waar de normale AI-robot het ene plaatje omschreef als ‘een zwart-witfoto van een honkbalhandschoen’, concludeerde Norman ‘een man die op heldere dag met een machine weer is doodgeschoten’ te hebben gezien. Zijn omschrijvingen waren overigens behoorlijk fantasievol en daardoor direct ook beangstigend. ‘Man wordt door een deegmachine heen gehaald.’

Vooringenomen

Overigens hadden onderzoekers Pinar Yanardag, Manuel Cebrian en Iyad Rahwan een duidelijk doel met hun experiment. Ze wilden aantonen dat ook AI-robots een bepaalde vooringenomenheid kunnen opbouwen door de informatie die zij binnenkrijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschappers maken een robot psychopaat met Reddit
Sluiten