Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 8 mei 2018 / 11:59 uur

Zo onderzoekt NASA de ontstaansgeschiedenis van Mars

NASA is op weg om de ontstaansgeschiedenis van Mars te onderzoeken. De InSight-lander is dit weekend vertrokken voor een reis van zes maanden, waarna het de rode planeet onder de loep gaat nemen.

De Atlas V-raket steeg op vanaf de Vandenberg-basis aan de Amerikaanse westkust. Aan boord waren de InSight-lander en nog twee minisatellieten, die de gegevens die er verzameld worden naar aarde sturen.

Takenpakket

Wat doet de InSight-lander dan? Waar voorlopers van de naar Mars gestuurde lander (Curiosity en Opportunity bijvoorbeeld) vooral het oppervlak verkende, gaat het dit keer om dat wat er onder de grond zit.

De InSight-lander zal op zoek gaan naar een plek om zich te nestelen en vervolgens een gat in de grond gaan boren van zo’n vijf meter diep. De sensoren zullen dan meten hoeveel warmte er vrij komt, waardoor de wetenschappers hun analyse kunnen loslaten over de warmtebron van de planeet.

Marsbeving

Daarnaast is het toestel uitgerust met een seismometer voor het vastleggen van eventuele bevingen. Verder kan de zogenaamde REIS piepkleine veranderingen en schommelingen direct onder de lander waarnemen. Aan de hand van deze ‘wiebelbewegingen’ zal een analyse gemaakt worden over hoe groot de kern is en wat voor elementen deze allemaal bevat en in welke vorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo onderzoekt NASA de ontstaansgeschiedenis van Mars
Sluiten