Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 1 apr 2018 / 06:15 uur

Retrogaming is hot: Het blijft leuk om op te snuiven

De Game Boy Color verschijnt in een modern jasje, de Commodore 64 heeft sinds deze week een mini-versie en zelfs de Atari uit de jaren ’70 komt binnenkort met een heruitgave.

Zo goed als uitverkocht

Gamen is populair en zeker de populariteit van oude consoles en games neemt toe. Niet voor niets was de C64 mini (zoals de heruitgave van de Commodore 64 wegens rechten officieel moet heten) op de dag van de lancering direct al zo goed als uitverkocht.

„Dit was ook mijn eerste spelcomputer", zegt Jan Meijroos, voormalig hoofdredacteur van gametijdschrift PowerUnlimited, als hij even een kijkje komt nemen in het Arcade Hotel. „Volgens mij is het een van de populairste homeconsoles ooit.

Programmeren

„Het was heel erg vooruitstrevend en zat een beetje tussen een homecomputer en een spelcomputer in", zo herinnert Meijroos zich nog. „Op de Nintendo en de Atari kon je alleen maar spelletjes spelen, maar op de Commodore 64 kon je ook al heel basic – in Basic – programmeren met een paar simpele codes. Dus je had al slimmerikken die daarop hun eigen animaties maakten. Schermteksten en kleuren veranderen, dat soort dingen."

Ook de games zelf waren diepgaander. „De Atari was nog wel heel erg bliep-bliep, blokje-blokje. Op de Commodore 64 begon het al echt een beetje op personages en werelden te lijken."

Dat retrogames zo populair zijn verbaast Meijroos niet. „Dat heeft met nostalgie te maken, maar ook met het profileren van goede smaak. Het blijft gewoon leuk om dat op te snuiven. Dat komt met golven, dat zag je vroeger met de Back to the Future-films en nu bijvoorbeeld weer met de serie Stranger Things."

Stemacteurs

Niet iedereen zit dan ook alleen maar te wachten op compleet uitgewerkte werelden en allemaal tussenfilmpjes met stemacteurs. „Als de gameplay goed is, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit hoe het eruit ziet. Ook de huidige remasters zijn heel populair, games van tien jaar terug. Die worden ook weer opnieuw uitgebracht alleen dan met betere graphics. Vorig jaar was bijvoorbeeld Crash Bandicoot – een Playstion 1-serie – uitgebracht voor de Playstation 4. Mensen vinden het altijd leuk die hang naar geschiedenis om dat weer opnieuw te beleven."

„Als je van retrogames houdt, is dit (de C64 mini, red.) een no-brainer", vervolgt Meijroos. „Ik denk dat je de echte jeugd hier niet mee gaat pakken, al zijn er genoeg mensen die ook daar hun interesse in hebben. Maar de jongsten zullen lekker Fortnite en PUBG gaan spelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Retrogaming is hot: Het blijft leuk om op te snuiven
Sluiten