Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 18 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘KvK verkoopt illegaal data aan adverteerders’

„Meneer, u staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Wij vroegen ons af of u ook interesse hebt in energie op uw zakelijke adres.” Dat klinkt veel ondernemers waarschijnlijk bekend in de oren. De Kamer van Koophandel verkoopt namelijk data van ingeschrevenen door aan adverteerders. Maar de verkoop van data gaat nog veel verder dan alleen telefoongegevens, zo blijkt nu.

De NOS concludeert na onderzoek dat de gegevens die de KvK verkoopt ook gebruikt worden voor advertenties op Facebook. De data van het handelsregister worden door databedrijfjes gecombineerd met andere gegevens om zo gepersonaliseerde advertenties te versturen. Daardoor krijgt een elektricien andere auto’s te zien dan een loodgieter.

Waakhond kritisch

De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch op de werkwijze van de KvK. Volgens de waakhond gaat de organisatie illegaal te werk, omdat het verkopen van gegevens voor directe marketing-doeleinden alleen toegestaan is als daar door de persoon zelf toestemming door is gegeven. „Die norm geldt voor alle organisaties, dus ook voor de Kamer van Koophandel", zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens in een schriftelijke reactie.

De KvK heeft zelf met verbazing gereageerd op de uitspraken van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het orgaan zelf stelt dat het „al honderd jaar” zo te werk gaat en benadrukt dat het register bij wet openbaar moet zijn.

Twee compleet tegenovergestelde meningen dus. Dat betekent dat het eventueel tot een rechtszaak kan komen. In dat geval geven juristen de KvK de meeste kans. Zij zetten hun vraagtekens bij hoe de Autoriteit Persoonsgegevens de wet interpreteert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.