Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 19 apr 2018 / 15:29 uur

Dreigt er een verbod op de populaire game FIFA?

Het is een van de langstlopende gamesseries en tevens een van de meest populaire. Toch is het mogelijk dat er in de toekomst geen FIFA meer verkocht wordt in Nederland.

Dat heeft allemaal te maken met de zogenaamde lootboxen, die gebruikt worden in de spelmodus FIFA Ultimate Team. Deze zouden in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving op het gebied van gokken. De Kansspelautoriteit heeft recentelijk tien games onderzocht, waarvan vier dus illegaal zouden zijn. Hoewel ze het niet willen prijsgeven, heeft het er alle schijn van dat FIFA er een van is. Het voldoet namelijk aan de meeste voorwaarde om gezien te worden als een online gokspel.

Blinde transfermarkt

De lootboxen in FIFA Ultimate Team kan je kopen met munten (die je weer met echt geld kan kopen). Door deze boxen vervolgens weer te verkopen voor een hogere prijs kan je proberen winst te maken. Een soort blinde transfermarkt. Daarbij weet je nooit wat de inhoud van zo’n box precies waard is, wat het voor een groot deel op online gokken laat lijken.

Op dit moment is er nog niks aan de hand, stelt Kansspelautoriteit-directeur Marja Appelman tegenover NU. „Ons advies voor consumenten is: speel lekker die games, maar laat kinderen die lootboxen niet kopen. Daarnaast moeten ook volwassenen goed opletten bij die systemen.”

Het zal sowieso lastig worden om al de verkochte spellen te gaan verbieden, maar toch moeten de vier bewuste games snel worden aangepast. De ontwikkelaars hebben acht weken hiervoor gekregen. Is er niets gedaan met de waarschuwing van de Kansspelautoriteit, dan worden de spellen zeer waarschijnlijk uit de winkels gehaald. „We hebben nog geen berichten van ontwikkelaars gehad. Maar gezien het type bedrijven waar we het over hebben, verwachten we wel dat ze gaan bewegen."

Digitale verkoop

Overigens is het nog maar de vraag wat het effect is van het eventuele fysieke verkoopverbod. De meeste games zijn immers te kopen en te downloaden in de PlayStation Store en het zal de Kansspelautoriteit vermoedelijk niet zomaar lukken om daar vat op te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dreigt er een verbod op de populaire game FIFA?
Sluiten