Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 8 mrt 2018 / 20:16 uur

‘Nepnieuws werkt op Twitter beter dan echt nieuws’

De laatste tijd is er veel discussie geweest over nepnieuws en hoe verhalen die niet waar zijn zich zo makkelijk kunnen verspreiden. Nu hebben onderzoekers geconcludeerd dat deze nepverhalen zich zelfs sneller verspreiden dan verhalen die waar zijn.

De onderzoekers keken voor het onderzoek, dat in Science werd gepubliceerd, naar 126.000 verhalen, die van 2006 tot 2017 op Twitter werden gepubliceerd. Deze verhalen werden in totaal 4,5 miljoen keer getweet door drie miljoen mensen. Daarnaast zijn deze verhalen allemaal als ‘waar’ of ‘onwaar’ bestempeld door een gezaghebbende organisatie.

Zes keer sneller

Verhalen die als waar bestempeld waren, bereikten vaak met moeite 1000 mensen. Terwijl de meest populaire nepnieuwsverhalen makkelijk tussen de 1000 en 100.000 mensen bereikten. Het nepnieuws verspreidde zich ook ongeveer zes keer sneller dan nieuwsverhalen die als ‘waar’ beoordeeld waren.

Wie een succesvol nepnieuwsverhaal wil schrijven, moet volgens de onderzoekers over politiek gaan schrijven: nepnieuwsverhalen daarover verspreiden zich sneller dan andere nepverhalen. Verder bleek dat vooral inactieve, weinig bekende accounts veel nepnieuws verspreiden. Grote, geverifieerde gebruikers doen dat een stuk minder.

Reageer op artikel:
‘Nepnieuws werkt op Twitter beter dan echt nieuws’
Sluiten