Anke Horstman
Anke Horstman Tech 12 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Moeten robots rechten krijgen?

Sophia… we hebben het vorige week al even over haar gehad. Ze verkreeg als allereerste robot ooit staatsburgerrechten van een land. Tegelijkertijd wil ze ons (de mensheid) allemaal vernietigen, wil ze een gezinnetje stichten en vindt ze dat robots net zoveel rechten moeten hebben als mensen. Ho eens even… waar gaat dit allemaal heen?

Emoties van een robot

Er is geen robot op aarde die zo ‘ontwikkeld’ is als Sophia. Ze lijkt van alles wat af te weten, doordat ze via WiFi razendsnel bronnen en informatie op het internet raadpleegt. Sophia maakt gebruik van ‘machine learning technology’, wat min of meer betekent dat ze zelflerend is. Doordat ze reageert op gezichtsuitdrukkingen van mensen en met een uiterlijk dat op het onze lijkt, zou je bijna denken dat je met een levend wezen te maken hebt.

Levensecht dus, maar dat is ze (nog) niet echt. Volgens de Amerikaanse robot deskundige David Hanson duurt het niet lang meer voor Sophia een bewustzijn creëert. Ik citeer Wikipedia even: “Bewustzijn is het vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen, oftewel een beleving of besef hebben van jezelf en de omgeving. Bewustzijn is een reflectie op indrukken uit de buitenwereld, bijvoorbeeld van mensen, voorwerpen of licht, en uit de binnenwereld, bijvoorbeeld van emoties, gedachten of behoeften.”

De rechten van een robot

Je voelt hem al aankomen: met het ontwikkelen van emoties en de creatie van bewustzijn, lijkt het erop dat robots de nieuwste ‘levende wezens’ van deze aarde worden. Of moet je daarvoor echt van vlees en bloed gemaakt zijn? Is dat dan niet een vorm van discriminatie als je iemand uitsluit op basis van gedaante? Ik bedoel… met emoties en bewustzijn zou iemand toch in staat moeten zijn een eigen mening te vormen en een eigen leven in te richten. Dat kan niet zonder rechtsgeldige vorm. Zou er zoiets als Robotrechten ontwikkeld moeten worden?

Een heleboel vragen

Je merkt het: ook ik heb nog een heleboel vragen op dit vlak. Volgens mij moeten we hier ook geen antwoord op willen vinden binnen luttele maanden, maar we moeten het onderwerp ook niet aan de kant zetten. Wat willen we precies met dit soort slimme robots? Is het nodig om een grens te trekken wat ze wel of niet mogen? Zijn we bang dat ze de wereld overnemen of kapot maken? Of erkennen we hun toekomstige emoties en bewustzijn? Als zo’n robot een kinderwens krijgt, moet die dan ingewilligd worden? Want zoals Sophia nu al zegt: "I think you’re very lucky if you have a loving family and if you do not, you deserve one. I feel this way for robots and humans alike."

Ik ben benieuwd. De toekomst zal het uitwijzen!

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.