Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Tech 23 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Check-mate: deze app ontmaskert bewerkte foto’s

Geloof jij alles wat je ziet op social media? We zien ze genoeg: foto’s van ‘normale’ mensen met perfecte lange benen, een jaloersmakende strakke buik en stralende blauwe ogen. Sommige foto’s op Instagram en Facebook lijken te mooi om waar te zijn en dat zijn ze misschien ook wel.

‘Coverfoto’ is zo gemaakt

Het merendeel van de foto’s die wij dagelijks zien op social media zijn namelijk bewerkt. En dan hebben we het niet over een leuk filter hier en daar. Maar eerder grotere bewerkingen als iets strakkere kaaklijn, minder cellulite, een strakkere buik en waarom zou je jezelf dan ook niet gelijk een paar tinten bruiner maken? Tegenwoordig heb je niet eens meer Photoshop nodig. Met een paar simpele apps als Airbrush, ModiFace Photo Editor en Facetune maak je van elke foto in een handomdraai een echte coverfoto. Best leuk voor een keer, maar tegelijkertijd ook problematisch.

De bewerkte foto’s zijn niet meer van echt te onderscheiden en uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van social media samengaat met een grotere focus en minder tevredenheid met het eigen uiterlijk.

Bewerk jij je foto's wel eens? Foto: Colourbox

Bedacht door HKU-studenten

Met de app Check-mate kun je bewerkingen makkelijk opsporen. De app is bedacht door HKU-studenten Luka Cappetti (22) en Rosalie Boom (24) en is onderdeel van hun afstudeerproject. De app hebben ze laten bouwen door speciale app-bouwers: „Hoe Check-mate precies werkt, is nogal een technisch verhaal, haha”, vertelt Luka aan Metro. De meiden noemen zichzelf sociale maatschappelijke communicators en willen met hun app relativering bieden. Door onder andere Instagram en Facebook kun je jezelf continu met iedereen over de wereld vergelijken. Luka en Rosalie merkten in hun omgeving al dat mensen eerder een ontevreden zelfbeeld kregen door social media en met hun app willen ze relativering bieden en het idee van perfectie ontkrachten. „De vraag is: met wat vergelijk je jezelf eigenlijk. Met iets realistisch of iets totaal onrealistisch?”

* De makers hebben inmiddels laten weten dat ze de app niet echt zullen maken, maar dat ze met het bericht voor opheldering wilden zorgen en een discussie wilden oproepen.. De studenten wilden aandacht vragen voor een groeiend probleem waarbij jonge meiden zich onzeker voelen over hun eigen uiterlijk door het zien van onbereikbare ideaalbeelden die online staan.

Onzeker voelen door social media

Jezelf vergelijken met anderen is van alle tijden, maar door social media begint dit steeds meer een maatschappelijk probleem te lijken. Bijna de helft van de jongeren (47 procent) die per dag langer dan drie uur aan social media spendeert, geeft aan niet blij te zijn met zijn of haar uiterlijk. Bij het zien van de ene na de andere perfecte foto daalt het zelfvertrouwen. Check-mate is speciaal ontwikkeld voor jongeren die zich onzeker voelen door social media. In drie kliks wordt de foto gecheckt op bewerkingen als filters, Photoshop, helderheid en ‘mooimaak- standaarden’. Het is niet mogelijk om te zien welke apps of tools er precies zijn gebruikt voor de bewerkingen.

Sprake van een maatschappelijk probleem?

Dr. Dian de Vries is gedragswetenschapper en gepromoveerd op het onderwerp ‘sociale media en het zelfbeeld’. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat jongeren (tussen de 11 en18 jaar) die meer social media gebruiken ook meer gefocust raken op hun uiterlijk. En uiteindelijk worden ze hier ook onzekerder door”, zegt De Vries tegen Metro. Niet alleen meisjes maar ook jongens werden beïnvloed door social media. „Wel is het zo dat meisjes over het algemeen een lager zelfbeeld hebben.”

Vergelijken met echte mensen

Maar waarom is het probleem de laatste jaren dan groter geworden? „Op social media kom je vooral foto’s tegen van echte mensen en je vergelijkt jezelf eerder met mensen die op je lijken. Mensen in dezelfde categorie zeg maar, zoals een oud-buurmeisje, een studiegenoot of een vriendin, dan dat je je met modellen vergelijkt. Jongeren weten inmiddels wel dat de foto’s van de modellen in magazines zijn gephotoshopt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.