Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Tech 14 sep 2016

Kinderen voelen zich lelijk door social media

Sociale media zorgen voor een hoop mooie dingen, maar hebben ook een schaduwzijde. Uit Engels onderzoek blijkt dat veel kinderen die een sociaal medium gebruiken, zichzelf vaker lelijk vinden, meldt Metro UK.

Jongeren tussen de 10 en 15 werden door Office for National Statistics (ONS), het Engelse CBS, onderzocht. Bijna de helft van de jongeren (47%) die per dag langer dan drie uur op sociale media spendeerde, gaf niet blij te zijn met hoe ze eruit zien. Dat terwijl 82% van de jongeren die geen sociale media gebruikt, hartstikke tevreden is.

Ruzie

Kinderen die sociale media intensief gebruiken, hebben ook een grotere kans ruzie te maken met ouders. 44% van de jongeren gaf aan minstens eens per week te botsen met ouders. Ook lopen ze meer kans gepest te worden, misdragen ze zich vaker in de klas en spijbelen ze meer.

Nederlandse cijfers

Het onderzoek werd gehouden onder 40.000 Engelse huishoudens. Precieze cijfers voor Nederlandse jongeren zijn er vooralsnog niet. Er zijn wel cijfers over hoeveel invloed social media op het dagelijks leven heeft. Zo hebben meisjes in Nederland het meeste ‘last’ van social media. Ze ondervinden negatieve invloed van social media op bijvoorbeeld hun concentratievermogen.

Ook slapen ze slechter en lijden schoolresultaten eronder. Van de meisjes heeft 45 procent daar last van, tegenover 32 procent van de jongens. Van de meiden heeft 25 procent last van FOMO, the fear of missing out, als ze niet op sociale media zitten. Onder de jongens is dat 22 procent.

60% van de jongeren geeft aan dat likes een goed gevoel geven en vinden jongeren veel contacten belangrijk. Wel prefereren ze fysiek contact meer dan online contact. Pesten blijkt online wel weer vrij makkelijk te gaan: de helft van de jongeren geeft toe zich minstens eens per maand schuldig te maken aan online pesten.

Kritische noot

Het vertrouwen in sociale media daalt wel onder jongeren. Zo zijn er steeds meer jongeren die zich zorgen maken op privacy. Die zorgen zijn niet voor iedereen heel belangrijk: 17 procent van de jongeren is verslaafd aan sociale media. Daarvan is 22 procent meisje en 13 procent jongen,

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kinderen voelen zich lelijk door social media
Sluiten