Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Tech 3 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Celstraf ouders voor kinderfoto’s op social media’

Weinig vervelender dan ouders die foto’s van je op social media plaatsen terwijl je daar helemaal niet om hebt gevraagd. In Frankrijk moeten pa en ma twee keer nadenken voor ze een foto van hun kroost online zetten: zij kunnen in de toekomst wel eens vervolgd worden door hun kinderen.

Straf

Ouders kunnen onder de strenge Franse privacywetgeving namelijk flink bestraft worden voor het ongevraagd op social media plaatsen van foto’s van hun kinderen. Die straffen kunnen oplopen tot boetes tot 45.000 euro en zelfs een jaar celstraf: „In een paar jaar kunnen kinderen hun ouders heel makkelijk voor de rechter slepen voor het publiceren van foto’s van toen ze jonger waren”, aldus Eric Delcroix, expert in internetrecht en -ethiek.

Zo is het dus ook mogelijk dat volwassenen hun ouders aanklagen voor schending van het recht op privacy voor geplaatste foto’s van toen ze nog kind waren. Volgens Franse juridische experts kunnen zij daar soms heel aantrekkelijke financiële compensatie aan overhouden.

Online gedrag

Tegenover Le Figaro stelt Delcroix dat ouders goed na moeten denken over wat hun kinderen er later van vinden als bepaalde foto’s worden geplaatst: „We bekritiseren tieners vaak wegens hun online gedrag, maar ouders zijn geen haar beter”, stelt hij.

De Franse politie heeft onlangs opnieuw waarschuwingen gegeven voor het gevaar dat het plaatsen van foto’s van kinderen voer kan zijn voor pedofielen. Zo werden sommige ouders gedwongen foto’s van naakte baby’s of jonge kinderen van social media te verwijderen. Dit uit vrees dat de foto’s in handen vallen van pedofielen of criminelen die de foto’s gebruiken voor Identiteitsdiefstal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.