Wouter van Loon
Wouter van Loon Tech 23 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Smartphone veroorzaakt de meeste verkeersongelukken

Ruim negentig procent van de ongelukken wordt veroorzaakt doordat een automobilist niet goed oplet, in de meeste gevallen omdat hij met zijn smartphone of een andere gadget bezig is. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Daarin werden meer dan 3500 automobilisten gevolgd met camera’s en sensoren. Als er een ongeluk was gebeurd, werden de laatste seconden voor de aanrijding geanalyseerd. Volgens de onderzoekers had zeker een derde van de ernstige ongelukken voorkomen kunnen worden als de automobilist wel goed zou hebben opgelet.

Volgende generatie

Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders ruim de helft van de tijd dingen aan het doen zijn die niets te maken hebben met autorijden. Volgens de onderzoekers moet er snel iets gedaan worden aan het gebruik van smartphones in de auto, omdat de volgende generatie waarschijnlijk nóg vaker de telefoon in de hand zal hebben tijdens het rijden.

De smartphone vergroot de kans op een ongeluk met de factor twaalf. Alleen het gebruik van alcohol en drugs vergroot de kans meer, maar het gebeurt veel vaker dat iemand tijdens het rijden met zijn telefoon bezig is. Bekijk in de grafiek hieronder hoe automobilisten worden afgeleid, en met welke factor de kans op een ongeluk dan wordt vergroot.

Bumperkleven

Overigens zijn er meer bezigheden die de kans op een ongeluk vergroten. Wie bijvoorbeeld te hard rijdt, heeft een dertien keer zo hoge kans op een ongeluk. Bumperkleven heeft daarentegen nauwelijks invloed op de kans op een ongeluk, terwijl praten met je kinderen op de achterbank de kans op een ongeluk juist verkleint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.