Rens Oving
Rens Oving Tech 3 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Game over voor Mario, Zelda en Donkey Kong?

Mario en Luigi, Donkey Kong, Zelda en natuurlijk Tetris, als er een bedrijf is dat computerspellen bij het grote publiek populair maakte, dan is het Nintendo.

En toch gaat het lang niet meer zo goed met het Japanse bedrijf. Dinsdag bleek dat de winst vorig jaar voor de zoveelste keer flink daalde. Is het game over voor Mario en zijn vrienden?

Ooit verkocht Nintendo alleen maar speelkaarten, maar in jaren 60 werd al geëxperimenteerd met elektronische spelletjes. Er kwam een love tester en een soort elektronisch kleiduivenschieten voor in de woonkamer.

Donkey Kong

De grote doorbraak kwam met Donkey Kong. De boze aap die tonnen naar beneden gooide, bleek een gouden greep. Het spel werd zo’n succes dat de arcadegame al snel beschikbaar werd gemaakt voor de eerste generatie spelcomputers.

Met het succes van Donkey Kong in de zak bouwde Nintendo haar imperium verder uit. In de jaren 90 domineerde het Japanse bedrijf de videospellenmarkt met de Game Boy, de NES en SNES, en Nintendo 64.

Maar daarna ging het langzaam mis. Tegen de nieuwe Xbox van Microsoft en Playstation van Sony heeft Nintendo nooit echt een goed weerwoord weten te geven. Het laatste grote succes was de introductie van de Wii in 2006.

Misser

Met de introductie van Nintendo’s laatste console, de Wii-U, ging het echt mis. Het apparaat slaat al jaren niet aan bij het grote publiek en dat is voor de spellenfabrikant een groot probleem. Want als er geen computers worden verkocht, kopen gamers ook geen spellen.

De Wii-U wordt vooral door de Playstation van Sony verpletterd in de verkoopcijfers. De draagbare spelcomputers waar Nintendo in de jaren 90 groot in was, worden inmiddels door smartphones en tablets achterhaald.

En dus verkocht het Japanse bedrijf ‘slechts’ 1,9 miljoen Wii’s rond de kerst. Een behoorlijke tegenvaller, waardoor de winst daalde naar zo’n 180 miljoen euro.

Dat is natuurlijk nog steeds een heleboel geld, maar het was niet voor het eerst dat het bedrijf in de afgelopen jaren minder wist te verdienen.

Smartphonegames

Om de malaise het hoofd te bieden, moet dit jaar een nieuwe Nintendocomputer op de markt gaan komen. Ook kondigde de spellenmaker in januari aan zich op smartphonegames te storten.

Hoewel de verkopen tegenvallen, hoeft het Japanse bedrijf zich niet direct zorgen te maken over haar voortbestaan. In de hoogtijdagen werd zoveel geld verdiend dat Nintendo ieder jaar een kwart miljard dollar verlies kan maken en dan nog pas in 2052 failliet zou zijn.

Dat is dan toch weer een hele geruststelling voor iedereen die het bedrijf dat ons Duckhunt schonk een warm hart toedraagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.