Rens Oving
Rens Oving Tech 21 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Hoera! Oudste website viert 25ste verjaardag

Nerds van over de hele wereld vieren feest vandaag, want de oudste website bestaat 25 jaar.

Op 20 december 1990 ging de allereerste webpagina ooit live bij CERN in Genève.

De Brit Tim Berners-Lee, de uitvinder van het moderne internet, maakte de website en de software. Om zeker te zijn dat de site bereikbaar bleef, plakte Berners-Lee een stikker op de pc die de site 24 uur per dag in de lucht hield. „Dit apparaat is een server. Niet uitzetten!”

Echt spannend was de pagina niet. Het onderwerp was, heel toepasselijk, het internet zelf. Er stond informatie op over de software en het gebruik van de browser, die ook nog in ontwikkeling was. Plaatjes waren er nog niet en ook klikken met de muis was nog niet mogelijk.

Verloren gegaan

De originele site is verloren gegaan, maar er is nog een kopie uit 1992 . Die je zelfs kunt doorzoeken zoals dat toen ging.

Tot augustus 1991 kon de website alleen nog maar door medewerkers van CERN bekeken worden. Daarna werd de pagina voor iedereen met internet toegankelijk.

Het internet zelf is een stuk ouder dan 1990, maar bestond lange tijd uit computers op universiteiten en andere instellingen die met elkaar in verbinding stonden. De eerste server van Berners-Lee maakte het mogelijk om informatie voor iedereen bereikbaar te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.