Job Halkes
Job Halkes Tech 12 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

In een handomdraai van je smartphone een pc maken

Het overkomt iedereen wel een keer. Ben je net aangekomen op kantoor, ligt je laptop nog thuis. Dat probleem is straks opgelost, want met de nieuwe Lumia 950 telefoons van Microsoft heb je je pc op zak dankzij de Continuum-funtie. Metro keek mee tijdens een demo van de pctelefoon.

Het begint met het koppelen van de telefoon aan een beeldscherm. Dat kan middels mirrorcasting, maar is nog handiger met een blokje dat ongeveer zo groot is als een pakje sigaretten. Aan de ene kant sluit je de telefoon aan en aan de andere kant de hdmi-kabel naar je scherm. Het kastje is ook nog eens voorzien van usb-poorten zodat je je toetsenbord en muis ook kan aansluiten. Of een usb-stick met gegevens.

Als je de telefoon toestemming geeft, verschijnt op het scherm een uitgeklede versie van Windows 10. Niet zoals op een gewone pc met een uitgebreide balk onderin, maar wel met een action center om je berichten te lezen. Natuurlijk zit er ook een startknop waarmee je apps als Word, Excel en de internetbrowser Edge kan starten. Nog niet alle apps werken, maar daar wordt volgens Microsoft hard aan gewerkt. Met een volledige Wordversie voor je neus kan je gaan tikken. De telefoon zelf kan je gebruiken als touchpad voor de muis, mocht je die niet hebben aangesloten via usb. Ook handig, zodra je de telefoon loskoppelt kan je op de mobiel verder werken.

Nog niet helemaal een pc

Toegegeven, helemaal een vervanging voor de pc is het nog niet. De processor in de telefoon is nog niet zover dat hij alle taken van een pc kan overnemen. Maar wie eenvoudige dingen doet op de computer zoals teksten tikken, spreadsheets maken of powerpointpresentaties geven kan hier goed mee uit de voeten.

Het toestel moet begin december in de winkels liggen.

Bekijk hieronder een video met uitleg:

https://www.youtube.com/watch?v=f34PJhto92Q

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.