Job Halkes
Job Halkes Tech 2 mrt 2015 / 21:02 uur

Maxima: Mobiel bankieren in strijd tegen armoede

Op een besloten bijeenkomst op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Koningin Maxima een toespraak gehouden over het belang van mobiel internet en het daaraan gekoppeld mobiel bankieren in ontwikkelingslanden. Die is in haar ogen nodig omdat het ontbreken ervan de economische ontwikkeling belemmert.

„Meer dan twee miljard mensen en een half miljard micro, kleine en middelgrote ondernemingen zijn nog steeds uitgesloten van het financiele systeem”, vertelde Maxima, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, aan enkele honderden toehoorders. „Als gevolg daarvan lijden deze mensen honger, blijven ze gevangen in armoede en zijn ze onbeschermd tegen onverwachte gebeurtenissen.” Volgens Maxima heeft de mobiele industrie de sleutel in handen om deze mensen uit die penibele situatie te halen. „Veel van deze mensen zijn uw klant of zullen dat binnenkort zijn.”

Lees ook: Initiatief internet.org van Facebook komt op stoom

De Koningin wijst er in haar speech op dat er welleswaar 300 miljoen mobiele bankaccounts zijn, maar dat dat slechts acht procent van de mobiele telefoonbezitters is. „Overtuig uw klanten om hun kostbare geld toe te vertrouwen aan een immateriële en soms onbekende service”, liet ze haar toehoorders, waaronder telecomoperators uit Afrika, weten. Met een goed netwerk en vertrouwen moet het volgens Maxima lukken.

Daarnaast vroeg Maxima in het bijzonder aandacht voor de vrouwen. „De 1,7 miljard vrouwen in landen met lage- en middeninkomens hebben vaak geen telefoon. Het aantal vrouwen met een telefoon is 14 procent lager dan mannen.” Ze waarschuwt dat vrouwen daardoor achterop dreigen te raken. Tot slot vroeg ze de aanwezige bedrijven om goed om te gaan met de grote verantwoordelijkheid die ze hebben. „Wat goed is voor hen is uiteindelijk goed voor u.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maxima: Mobiel bankieren in strijd tegen armoede
Sluiten