Rens Oving
Rens Oving Tech 31 mrt 2015 / 14:55 uur

George W. Bush meest bewerkt op Wikipedia

George W. Bush, Michael Jackson en Jezus: een illuster trio dat op internet flink wat discussie blijkt op te roepen. Op de online-encyclopdie Wikipedia zijn het zelfs de meest bewerkte personen aller tijden.

Eind maart werkte de site een lijst bij met daarop de Engelstalige pagina’s die het meest werden aangepast. De voormalige president van Amerika, George W. Bush prijkt stijf bovenaan.

Ook The Beatles, showworstelaars en Wikipedia zelf houden de gebruikers van de site bovengemiddeld bezig.

Top 15 meest bewerkte pagina’s op Wikipedia.

Worstelaars en voetbalclubs

George W. Bush houdt zes jaar nadat hij het Witte Huis verliet de gemoederen nog altijd bezig. Iedere week zijn er wel een paar mensen die de Wikipediapagina van Bush bijwerken. Sinds zijn lemma in 2002 werd aangemaakt werden maar liefst 45.643 aanpassingen gedaan. Zijn voorganger Bill Clinton haalt de 15.000 nog niet eens.

Dat op internet een strijd wordt uitgevochten rondom de controversiële president en zijn politieke erfenis valt wel te verklaren. Maar dat een lijst van worstelaars van de Amerikaanse World Wresteling Entertainment (WWE) op de tweede plaats staat lijkt wat lastiger te begrijpen. Dat het overgrote deel van de actieve schrijvers op Wikipedia man is, zou hier wel iets mee te maken hebben.

Lees ook: #Edit2014: De populairste onderwerpen op Wikipedia

Hoewel iedereen aanpassingen mag doen op gratis online artikelen van Wikipedia, zijn verreweg de meeste gebruikers jonge, slimme mannen. Zij zijn vaak ook die mensen die gezamenlijk de pagina’s beheren en wijzigingen kunnen terugdraaien. In de top 100 van meeste bewerkte pagina’s staan daarom wel meer typische mannenonderwerpen als games en voetbalclubs.

Maar uiteindelijk worden de tongen op internet vooral losgemaakt door bekende, historische personen. Adolf Hitler, Barack Obama, Britney Spears en Roger Federer zijn allemaal goed voor een eindeloze rij aanpassingen in hun wiki’s. Ook religie en historische gebeurtenissen blijken een bron van oneindige discussie, naast Jezus, staan ook de Katholieke Kerk, Jehova’s getuigen, Islam en Mohammed in de top 100.

Nederland

Landenpagina’s blijken ook flink te worden bijgewerkt. De Engelstalige Wikipediapagina over Nederland werd al 12.221 keer aangepast.

MH370

De meeste pagina’s die veel zijn aangepast bestaan al jaren. Maar sommige recente gebeurtenissen weten ook een hoop discussie op te wekken. De burgeroorlog in Syrië werd in vijf jaar tijd 16.159 bewerkt. De pagina over de verdwijning van vlucht MH370 steeg relatief gezien nog sneller. Sinds het vliegtuig op 8 maart 2014 van de radar verdween werd het online lemma maar liefst 10.634 aangepast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
George W. Bush meest bewerkt op Wikipedia
Sluiten