Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Relaties & seks 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Drie bewezen manieren waarop vriendschappen je gezondheid verbeteren

Wist je dat vrienden niet alleen goed zijn voor je mentale gezondheid – want: gezelligheid, steun en veel lachen – maar ook je lichamelijke gezondheid verbeteren? Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.

Een onderzoek uit 2023 toont aan dat ‘het hebben van sterke banden met zowel hechte sociale kringen als uitgebreide groepen in verband wordt gebracht met een betere geestelijke gezondheid en welzijn’. Nóg een extra reden om meer tijd met je vrienden door te brengen, dus.

Ben je niet meer zo zeker of je überhaupt vrienden wil zijn met een bepaald persoon? Dit zijn vijf tekenen dat je van een vriendschap af wil.

Op deze drie manieren beïnvloeden vriendschappen je gezondheid

Je leeft langer

Ja, echt. Wie een aantal goede vriendschappen heeft, leeft langer. Een uitgebreide meta-analyse uit 2010 van 148 verschillende onderzoeken toonde aan dat sterke sociale connecties de „overlevingskansen” met 50 procent verhogen, wat betekent dat ze je helpen om langer te leven.

Helaas is het tegenovergestelde ook waar: wie eenzaam is en in isolement leeft, heeft een groter risico om vroegtijdig te overlijden.

Je hebt een sterker immuunsysteem

Een gebrek sociaal contact wordt in verband gebracht met een hoger risico op ziekten, waaronder een 29 procent hogere kans op hartaandoeningen en een 32 procent hogere kans op een beroerte. Eenzaamheid kan zelfs betekenen dat je vaker verkouden wordt; onderzoek toont aan dat een gebrek aan sociale banden de vatbaarheid voor virussen en luchtwegaandoeningen, waaronder COVID-19, kan vergroten.

Je hebt een beter geheugen

„Regelmatige interactie met vrienden houdt ons sociaal betrokken, wat belangrijk is voor onze cognitieve gezondheid”, zegt Niloufar Esmaeilpour, MSc, RCC, een geregistreerd klinisch counselor bij Lotus Therapy & Counselling Centre in Vancouver.

Het is bewezen dat er een verband is tussen sociale activiteit en cognitieve gezondheidskenmerken zoals werkgeheugen, visuele en ruimtelijke vaardigheden, verwerkingssnelheid en algemeen uitvoerend functioneren. Anderen ontdekten dat sociaal isolement en chronische eenzaamheid het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie verhogen. Dat laatste met wel 50 procent.

Dus, mocht je nog geen plannen gemaakt hebben met je vrienden dit weekend. Dan heb je nu genoeg reden om dat wél te doen.

Dilemma: ‘Mijn vriend zuipt wekelijks zorgelijk veel’

Zoveel Nederlanders houden hun partner online in de gaten (of hacken ze zelfs)

Seksuoloog Eveline Stallaart: ‘Seks is tegenwoordig een wegwerpartikel, door Tinder en porno’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties