Metro
Metro Reizen 4 aug 2018 / 14:12 uur

Belg wil als eerste Tasmanië onbegeleid oversteken

Je hebt survivallen en, tsja, survivallen voor pro’s. De Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke valt zonder twijfel in de tweede categorie.

Hij stak eerder al als eerste mens zonder begeleiding de Death Valley in de Verenigde Staten, de Australische Simpsonwoestijn en de grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia over. Met zijn nieuwe plan maakt hij het helemaal bont: hij wil als eerste mens te voet Tasmanië doorkruisen, in de winter en zonder begeleiding. Wij doen het ‘m niet na!

Moeilijkste ooit gepland

Zaterdagochtend startte het mega-avontuur van de Belg. „Het moeilijkste dat ik ooit heb gepland", zo biechtte hij een paar dagen voor vertrek op.

Het is al de zestiende expeditie voor de 41-jarige Loncke, die in februari 2017 nog tot ‘Europese avonturier van het jaar’ werd bekroond. Eén keer eerder al trok hij door Tasmanië, het Australische eiland ten zuidoosten van het vasteland, in de zomer van 2006 en 2007. Toen wandelde hij 49 dagen onbegeleid door de bergen in de wildernis.

Penguin tot South East Cape

Bijna twaalf jaar later is Loncke nog een tikkeltje ambitieuzer. Als eerste mens wil hij in de winter onbegeleid het eiland te voet doorkruisen, van Penguin aan de noordkust tot South East Cape, het meest zuidelijke punt. Twee jaar lang stippelde hij de route van in totaal ruim 500 kilometer, die hij in ongeveer veertig dagen hoopt af te leggen, uit.

Geen nieuwe bevoorrading

In die periode zal Loncke niet opnieuw worden bevoorraad. Hij neemt al het voedsel en materiaal dat hij nodig heeft, zelf mee. Zijn rugzak weegt bij de start ongeveer 65 (!) kilo. Wij krijgen al rugpijn bij de gedachte.

De avonturier wacht een enorme taak, door de koude temperaturen en het moeilijke terrein in Tasmanië, met dichte begroeiing en hevige sneeuw- en regenval. „De kans dat ik South Cape bereik is erg klein, maar avontuur draait om risico’s nemen.”

Tien kilo erbij

Een van de manieren waarmee de avonturier zich voorbereidde op deze tocht, is door tien kilo aan te komen. „Ik kan niet genoeg voedsel dragen om voor genoeg calorieën te zorgen, dus de calorieën als vet op mijn lichaam meedragen is de beste strategie.” De avonturier verwacht 10 tot 20 kilo aan lichaamsgewicht te verliezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belg wil als eerste Tasmanië onbegeleid oversteken
Sluiten