Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 1 feb 2018 / 12:00 uur

10 tips als je voor het eerst op wintersport gaat!

Ga jij dit jaar voor het eerst op wintersport en heb je geen idee wat je kunt verwachten? Met deze tips ga je sowieso voorbereid op de piste op. En naast onze eigen tips, hebben de zusjes van O’G3NE ook nog een aantal fijne tips voor je.

Anders dan de zon

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat wintersport iets anders is dan een zonvakantie. Maar voor degene die een hekel hebben aan sport en denken dat een skivakantie garant staat voor ploeteren in de kou; je hebt het mis! Wintersport is namelijk ook heel ontspannend. En voor de feestbeesten onder ons: de après-ski is dus echt veel leuker dan je denk. Oké, laten we bij het begin beginnen.

Let in de skilift goed op dat je ski's niet naar beneden vallen. Foto: Colourbox
 • Neem les in Nederland. Echt, het scheelt je niet alleen blauwe plekken, het scheelt ook veel frustratie. Neem in Nederland al wat lessen zodat je net iets zelfverzekerder op de piste staat. Je went een beetje aan de temperatuur en het idee om op een snowboard of ski’s te staan. 
   
 • Koop thermokleding. We snappen dat je er ook op de piste een beetje leuk uit wilt zien. Dat kan, want als je wil kun je gewoon je normale truien aan, maar draag er dan wel een goed thermoshirt onder.
   
 • Investeer in een goede ski-jas. Het is het geld waard. Kies voor een waterdichte jas met genoeg zakken, zodat je je skipas, telefoon, zonnebrand en andere dingen kunt opbergen. 
   

   

 • Ga fit op wintersport. Doe de dagen voordat je op vakantie gaat een beetje rustig aan. Vergis je niet: skiën en snowboarden is – helemaal in het begin – best zwaar. Vooral de eerste dagen kun je last hebben van veel spierpijn in je benen. 
   
 • Neem zonnebrandcrème en een zonnebril mee. ,,Maar ik ga toch naar de kou?” Ja, maar daar hoog in de bergen kan de zon ook schijnen. En die is daar een stuk feller dan je misschien zou denken. Vergeet daarom ook niet om iets mee te nemen voor je lippen.
   
 • Huur je skischoenen en ski’s. Een wintersport kan best duur zijn. Stel je blijkt het niets te vinden, dan is het zonde dat je al dure skischoenen en ski’s heb aangeschaft. Beter is het om de eerste keer je spullen te lenen.
   

   

 • Neem een helm mee, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wil je helemaal goed voorbereid zijn? Investeer dan ook in kniebeschermers. Die zijn vooral handig als je gaat snowboarden.
   
 • Lunch met een warme maaltijd. Op de piste kun je dus best wel lekker eten en als je de hele dag in beweging bent is het belangrijk om goed te eten. Hmmm, kom maar door met die pasta’s, pizza’s, curryworsten en schnitzels!
 • Ga minimaal één keer naar de après-ski. Oók als je niet van après-ski muziek houdt, moet je een keer gaan. Na zo’n dagje sporten mag je jezelf best belonen met een biertje, wijntje of jägerbomb. En voor de vrijgezellen onder ons: De après-ski hut is de place to be
   
 • Neem ook een setje normale kleding mee. Vooral in de après-ski hut kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Om te voorkomen dat je de hele avond staat te zweten in je skibroek, neem ook een normale broek mee. Oh, en vergeet je bikini niet! In veel hotels of andere accomodaties is er een sauna aanwezig en geloof ons: als je zo veel spierpijn hebt is er niets lekkerder dan een sauna.
Geniet, maar drink wel met mate!

Om te onthouden

Jägerbombs: Drankje dat veel gedronken wordt in de après-ski, maar ze zijn ‘gevaarlijker’ dan je denkt! De cocktail bestaat uit een combinatie van energiedrank en Jägermeister.

Kaiserschmarren: Wordt vooral veel gegeten op de Oostenrijkse pistes. Kaiserschmarren is een zoete pannekoek die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een soort pruimencompôte en poedersuiker. Moet je een keer proberen!

Nageln/Spijkerslaan-spel: Wat? Het Spijkerslaan-spel wordt voornamelijk in de après-ski tenten van Oostenrijk gespeeld. Je slaat een spijker in een blok hout en vervolgens mag je om de beurt met de platte kant van de hamer op je spijker slaan. Wie het eerst de spijker in het hout heeft geslagen, heeft gewonnen. Ben je de laatste? Dan mag je een rondje halen!

Rodelen: Niet te verwarren met roddelen. Rodelen is een populaire activiteit tijdens de wintersport, waarbij je met een slee van de berg af gaat. Is het de eerste keer? Pas een beetje op, want je kunt al gauw snelheden van 50 km/u behalen.

Viel Spaß! Benieuwd hoe O’G3NE de eerste keer op de piste heeft ervaren? We spraken de dames bij het Q-hotel in de sneeuw waar ze optraden voor luisteraars van Qmusic en hun eerste skilessen volgden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 tips als je voor het eerst op wintersport gaat!
Sluiten