Rosan de Vos
Rosan de Vos Reizen 9 jan 2018 / 13:30 uur

Waarom gaan we niet gewoon kamperen in Frankrijk?

„Ik ben vorig jaar gaan reizen. Niet omdat ik dat heel graag wilde, maar omdat iedereen er zo lovend over doet. Ik dacht: ‘Dit moet ik een keer gedaan hebben in mijn leven’”, zegt Wobke Lamerts (22) tegen Metro. Lamerts is drie maanden door Australië gaan reizen. „Het was een perfect moment. Ik had geld en werkte op dat moment niet. Ik ben gegaan, maar na drie weken had ik zoiets van: ‘Is dit het nou hetgeen waar iedereen zo lyrisch over doet?’”

Backpacken in het exotische Azië, rondtrekken door het prachtige Afrika, een half jaar studeren in het altijd fantastische New York of met een camper door Amerika: de millennial wil steeds meer, steeds verder en steeds warmer. Maar waarom gaan we niet meer gewoon kamperen in Frankrijk?

https://twitter.com/AlainVerheij/status/703178005565149184

Sociale druk

„Tegenwoordig moeten we allemaal ergens heen om jezelf te leren kennen”, zegt ervaringsdeskundige in ‘niet op wereldreis gaan’ Job Kramer (24) tegen Metro. „Ik word er eigenlijk echt een beetje moe van”.

Onder de millennia groeit de social druk om exotische plekken als Bali of Australië te bezoeken. Ruim 27 procent van deze leeftijdscategorie heeft minimaal een maand met backpack gereisd en ruim 72 procent van deze groep wil in de toekomst al backpackend de wereld (en zichzelf) verkennen, blijkt uit recent onderzoek van Foresight Factory.

Dat is natuurlijk ook niet gek, want op sociale media zoals Facebook en Instagram zien we overal mooie vakantiekiekjes waar je stinkend jaloers op kunt worden. De drang om ook naar deze plek te gaan, is dan ook erg groot.

Waarom gaan we niet gewoon kamperen in Frankrijk?
Bali, Indonesië. Foto: Unsplash

„Maar”, zegt Lamerts, „je moet niet vergeten dat je waarschijnlijk in een dun bed slaapt met vieze lakens, je doucht in een gore badkamer, je een ranzige keuken moet delen en mensen veelal dronken binnenkomen in je hostel.”

‘Ik heb mijzelf echt leren kennen’

Dikwijls kom je op een feestje, waar er iemand zegt: ‘Ik heb mijzelf echt leren kennen tijdens mijn reis’. Maar is dit wel zo? Kramer is niet overtuigd: „Ik kan me niet voorstellen dat je een grote persoonlijke ontwikkeling doormaakt als je een maand in Thailand zit.”

Maar het kan natuurlijk ook averechts werken – een manier om juist aan jezelf te ontkomen. Door te gaan reizen kun je bepaalde dingen voor je uitschuiven. Een vaste baan, mooi huis en leuke relatie vinden is natuurlijk ook een hele uitdaging. Lamerts: „Met mijn vastigheid is het niet dat ik geen risico’s durf te nemen. Maar ik zoek simpelweg niet iedere keer weer naar die vernieuwing".

Als je er eenmaal bent …

„Toen ik tegen mijn vrienden zei dat ik ging backpacken, begonnen ze allemaal te lachen", aldus Lamerts. „Het kwam dus echt door de sociale druk. Maar uiteindelijk gaat in het land zelf ook iedereen met dezelfde route. Het is helemaal niet zo heel speciaal – alles wordt ontzettend opgehemeld. Als je er eenmaal bent, dan doe je eigenlijk maar wat."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom gaan we niet gewoon kamperen in Frankrijk?
Sluiten