Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 17 jan 2018 / 07:00 uur

7000 kilometer reizen voor de perfecte foto

De gezichten achter de bekende fotofenomenen ‘Humans of Amsterdam’ (Debra Barraud) en @fetching_tigerss (Annegien Schilling) hebben hun krachten gebundeld en het indrukwekkende ‘The Dream Diaries’ opgezet.

Voor dit project hebben ze in totaal zo’n 7000 kilometer afgereisd, door Europa om kinderen te fotograferen die gevlucht zijn. De creatieve storytellers hebben de kinderen gevraagd naar hun dromen en verhalen en deze gevisualiseerd door middel van een beeld.

„Sinds 2015 zijn er veel vluchtelingen naar Europa gekomen en het gaat er niet alleen om dat we deze mensen onderdak bieden, we moeten ze ook een toekomst geven,” zegt Debra Barraud, initiatiefneemster van het project, tegen Metro. Volgens Debra is het heel belangrijk dat de mensen die naar Europa zijn gevlucht een kans krijgen om hun leven op te bouwen. Hoe? „Kinderen zijn de stem van de toekomst. Zij hebben dromen, wensen en hoop. Als je het kan dromen, dan kan je het waarmaken, dat is de boodschap van dit project.”

Eigen verhaal

Met The Dream Diaries willen Debra en Annegien kinderen de mogelijkheid geven om hun eigen verhaal te schrijven. „Ieder kind moet dit kunnen, ongeacht of je een slechte start hebt gehad of niet.” Het doel van het project is niet om te laten zien hoe zielig de kinderen zijn. „We willen juist laten zien hoe krachtig ze zijn. De kinderen zijn zelf de pen van hun toekomst, zij kunnen zelf creëren en schrijven wat ze willen.”

Facebook-event

De jonge fotografen hebben samen met videomaker Kris Pouw en producer Benjamin Heertjes vijf steden (Wenen, Brussel, Geneve, Amsterdam en Berlijn) bezocht voor hun project, dat tevens een samenwerking is met UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens een event van Facebook en er was gelijk een creatieve klik tussen de twee.

„De reizen waren heel spannend. Ik was hoofdverantwoordelijk voor alles, maar het was vooral heel belangrijk dat er een klik was met de kinderen.”

Debra legt uit dat je niet zomaar bij een familie kunt binnenstappen en even een foto kunt maken. „Het is heel intiem als je ineens bij een familie thuis bent. We wilden de kinderen vertrouwen geven. Je kan een kind niet zomaar vragen om over een oorlogsherinnering te praten. Vaak gingen we eerst iets leuks doen, zodat we een band kregen met de kids.”

Film

Naast een prachtige fotoserie die is te zien op de socialmedia-kanalen van de creatievelingen is er ook een film gemaakt. „We hebben bewust geen script gemaakt, omdat we geen enkel kind woorden in de mond wilden leggen.”

Een van de mooiste verhalen die Debra is bijgebleven is het verhaal van Hanna, een Syrisch meisje. Ze is samen met haar oom en oma naar Duitsland gekomen, maar haar tweelingbroertje en ouders zitten nog in Damascus. Haar grootste wens is om haar ouders en broertje naar Duitsland te krijgen.

„Hannah kan heel slecht tegen de hele situatie, maar blijft hoop houden. Ze is kwetsbaar maar ook zo sterk als een leeuw. Op de foto zie je dat ze op gelijke hoogte loopt met de leeuw. We laten zien; Hannah is sterk genoeg om met de situatie om te gaan.”

Annegien en Debra publiceren de werken op hun socialmedia-kanalen waarop ze bij elkaar 1,5 miljoen volgers hebben. Ook is het project al gescout en ingezonden voor de Zilveren Camera Award.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7000 kilometer reizen voor de perfecte foto
Sluiten