Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Opvoedvraag: ‘Ik ben teleurgesteld dat ik wéér een meisje krijg’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Frida: „Ik ben teleurgesteld dat ik wéér een meisje krijg.”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Ik ben teleurgesteld dat ik wéér een meisje krijg’

„Hai Lisa, 

Ik heb al twee dochters en ben momenteel zwanger van de derde. Het is wéér een meisje. Ik had zo gehoopt dat het dit keer een jongen zou zijn. Ik ben enorm teleurgesteld en ben daardoor ook bang dat ik minder van dit kind zal houden als ze straks geboren is. Wat kan ik doen?

– Groetjes,

Frida”

Het antwoord

„Hai Frida,

Er rust nog een behoorlijke taboe op het hebben van een voorkeur voor een bepaald geslacht, toch komt het vaker voor dan je misschien zou denken. Het is dus niet iets om je voor te schamen. Sterker nog, het is best begrijpelijk dat je teleurgesteld bent dat je derde kind opnieuw een meisje is, vooral als je zo had gehoopt op een jongen.

Het is dus volkomen normaal om deze gevoelens te hebben, maar het is belangrijk om ze niet te projecteren op het kind in je buik. Sta jezelf toe om je emoties te voelen en geef jezelf de tijd om te wennen aan het idee van een derde dochter. Misschien had je gehoopt op de ervaring van het opvoeden van een zoon, of had je bepaalde verwachtingen over de gezinsdynamiek met een jongen erbij. Het kan even duren voordat het je lukt om dit toekomstbeeld los te laten, dus gun jezelf die tijd.

Daarnaast kan het fijn zijn om je gevoelens te delen met je partner, familieleden of vrienden die je vertrouwt. Het bespreken van je angsten en teleurstelling kan enorm opluchten.

Ik snap ook dat je denkt dat je misschien minder van dit kind zult houden, maar probeer ook die angst los te laten. Concentreer je op het creëren van een liefdevolle band met haar, zowel nu ze nog in je buik zit, als straks na de bevalling. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen. Elk kind is uniek en kan een prachtige aanvulling zijn op je gezin, ongeacht het geslacht. Het is belangrijk om jezelf daarvoor open te stellen. Focus je op de positieve kanten van een derde dochter, probeer het te accepteren en je zult merken dat je net zoveel van haar kunt houden als van je andere dochters.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Ik vind dat mijn partner de kinderen te veel schermtijd geeft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.