Maud
Maud Nachtboek van Maud 4 mrt 2019 / 19:00 uur

#84 Afgelopen week was ik een social media stalker

Maud heeft een Valentijnspakket gehad van een geheime aanbidder. Hoewel ze zelf vooral nieuwsgierig is van wie het pakket kan zijn, vindt haar lover Jelle het vooral helemaal niks dat ze geen flauw benul heeft. De romantische Valentijnsavond die zij tweetjes hadden moeten hebben, veranderde in een nukkige avond waarin Jelle zelfs boos op haar werd! Als ze uiteindelijk het ‘Valentijnsgezeik’ naar de achtergrond is verdwenen en Jelle op de bank ligt te knorren, gaat zijn telefoon. Maud kijkt op het scherm en ziet een naam die haar direct de kriebels geeft, ondanks dat ze geen idee heeft wie het is: Rosa. Wat moet Rosa van Jelle op dit tijdstip?!

Ik heb mijn talent als rechercheur de afgelopen weken uit de kast getrokken. Natuurlijk heb ik niets tegen Jelle gezegd. Ik weet dat je écht in de allergiezone van een man gaat zitten als je hem gaat vragen wie dat was die hem gebeld had. Helemaal als het zijn kleine nichtje van 13, een dronken collega of gewoon een oud klasgenoot die irritant deed was. En dat je dan zelf ook niet weet waarom die persoon jou nou weer moest hebben, middenin de nacht.

Hetzelfde als dat Valentijnscadeau van mij, daar kon ik zelf ook niets aan doen. Ik had mijn allerliefste broertje toch geappt? Nou, dat was dus de aanrichter van mijn Valentijnsleed. Het was lief bedoeld natuurlijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel pissed was dat Max zijn geheime missie niet op de dag zelf bekend had gemaakt, maar het pas de volgende dag bevestigde toen hij mijn appje las. Het speet hem ontzettend dat er ruzie door veroorzaakt was. Eind goed, al goed zou je zeggen. Jelle opgelucht, maar die weet niet dat ik de bewuste avond op zijn telefoon heb lopen loeren. En dat ik heel wat ‘Rosa-Research’ heb gedaan de afgelopen dagen.

Rosa en hij zijn bevriend op Facebook en ze lijkt in niets op mij. Ze studeert diëtiek ergens in Amsterdam, heeft superdonker haar met een slag erin en een beetje droevige oogjes. Ze is best wel een beetje gezet. Ik kan me haast niet voorstellen dat Jelle op haar zou vallen, maar toch voelt het niet helemaal lekker.

Ik heb op Instagram teruggekeken in zijn foto’s. Sterker nog, ik heb ze alle 193 uitgeplozen op likes en ben erachter gekomen dat ze elkaar volgen en dat ze al een flinke periode zo’n beetje alles wat voorbij komt van Jelle een hartje geeft. ‘Ja, stalker’… ik hoor het jullie denken. Maar ik weet zeker dat jullie vast ook ooit zulke acties hebben uitgehaald, of nog gekker.

Ik kan niet goed herleiden waar Jelle en zij elkaar hebben leren kennen. Haar account is beschermd, dus veel meer kan ik niet doen. Tsja, of ik moet een nep-account aanmaken en kijken of ik haar daarmee kan volgen… Ik heb het hele verhaal aan Rochella verteld, die in eerste instantie vond dat ik mij niet zo moest aanstellen, maar me iets meer begreep toen ik haar vertelde dat Rosa van de 193 foto’s bij zo’n beetje alle foto’s van de afgelopen anderhalf jaar een like had gegeven.

„Heb je die foto’s serieus allemaal bekeken Maud?!” Rochella giert het uit. Ik schaam me hier niet eens voor en weet dat Rochella zich prima in mijn acties kan vinden. Dit is absoluut what girls do. Ik weet niet hoe het met de mannen zit, maar je hoeft ons vrouwen echt niet te vertellen wie jouw exen zijn bijvoorbeeld. Dat weten wij al ver voordat jij überhaupt zeker weet of jij mij wel leuk genoeg vindt om mij dat allemaal te vertellen. Sterker nog: we weten woonplaats, opleiding, schoenmaat, favoriete kleur nagellak en waarschijnlijk ook wie haar exen zijn, nog voordat je haar naam gezegd hebt. Maar Rosa is mij nooit opgevallen.

De hele week pieker ik over het meisje, maar ik durf niet aan Jelle te vragen wie het is. Hij en ik hebben twee keer iets leuks met elkaar gedaan, waarbij ik telkens alert was op hoe Jelle naar me keek en of hij iets ‘anders’ deed dan normaal. Ik kon niets ontdekken. Rochella, die ik de afgelopen week gebruikt heb als een soort steunbalk en waarvan ik het opeens niet meer zo erg vindt dat ze even bij mij woont, vindt dat ik het gewoon moet vragen. Maar ik heb geen zin om het vertrouwen op het spel te zetten als ik niet meer informatie heb over wie zij in vredesnaam is en wát ze van hem is.

Na een vermoeiende dag college en een paar uurtjes werken na school kom ik thuis. Rochella heeft zoals gewoonlijk weer eens geen klap uitgevoerd, maar zit op de bank in de huiskamer en kijkt naar Gilmore Girls met een zak chips op schoot. Ik wil er eigenlijk iets van zeggen (gezien de enorme lading afwas in de keuken), maar heb er de energie niet voor. Ik plof daarvoor in de plaats naast haar neer, graai met mijn hand in de chipszak en open Instagram. Ik krijg direct een gloednieuwe foto van Jelle in beeld.

Daar staat ie te shinen hoor, op een feestje. Van het weekend was hij uit met vrienden en er is zo’n ‘semi-spontane’ foto van hem gemaakt, waarop hij zo lekker niet in de camera kijkt, maar naar een vriend die naast hem staat. Hij heeft dat schattige lachje op zijn gezicht waar ik zo verliefd op ben.

De foto heeft vier reacties. Nieuwsgierig open ik ze. De eerste drie zijn vrienden van hem die flauwe comments onder de foto hebben gezet. Niks ergs aan, maar de vierde reactie laat mijn hart twee tellen overslaan. Een hartje. En de afzender kunnen jullie wel raden… SHIT. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
#84 Afgelopen week was ik een social media stalker
Sluiten