Food

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten

Voor 2 tot 4 personen:

  • 800 gram aardappelen (iets kruimig)
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 rode ui, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • Handje pijnboompitten
  • Twee handen snijbiet (of andere gemengde sla)

Voor de saffraanyoghurt:

  • 0,05 gram saffraan
  • 3 eetlepels heet water
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Het sap van 1 citroen

Zelf rösti maken is natuurlijk veel lekkerder dan dat kant-en-klare spul. En het is echt niet moeilijk, je moet alleen even een flinke berg aardappelen raspen. Heb je zo’n handige keukenmachine die dat kan, dan scheelt het je sowieso weer 10 minuten werk.

Zo maak je deze rösti met saffraanyoghurt

Rasp de aardappels op een grove rasp. Doe de rasp in een schone theedoek en laat ongeveer een halfuurtje uitlekken in een zeef boven een kom.

Maak ondertussen de saffraanyoghurt. Laat de saffraan daarvoor 5 minuten trekken in een kommetje met 3 eetlepels heet water.

Roer het goudgele saffraanwater in een schaal met de yoghurt. Doe de knoflook erbij en voeg olijfolie, citroensap en een snufje zout toe. Zet zolang opzij.

Bak de rode uiringen op heel laag vuur in ongeveer 20 minuten zacht. Voeg op het laatste moment een scheutje rodewijnazijn toe.

Rooster de pijnboompitjes.

Wring de doek met de uitgelekte aardappelsnippers 3 tot 4 keer goed uit, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de aardappels wegloopt. Meng de aardappel met wat zout, de kurkuma en het ei.

Verhit een ruime koekenpan op medium vuur en voeg twee eetlepels olijfolie toe. Doe de aardappelrasp voor de rösti in de pan en verdeel die zo dat je een mooie ronde koek hebt.

Laat aan één kant bakken tot je ziet dat de buitenste randjes goudbruin beginnen te worden. Keer de rösti dan om (tip: leg een groot bord in de pan, trek twee ovenhandschoenen aan en draai de pan met bord en al om zodat de koek op het bord glijdt). Het is niet zo erg als de koek breekt: je kunt ‘m daarna wel weer een beetje aan elkaar boetseren.

Laat de rösti ook aan de andere kant goudbruin bakken en leg ‘m daarna op een bord. Verdeel de saffraanyoghurt eroverheen en beleg met de snijbiet, de gekarameliseerde rode ui en de pijnboompitjes. Knijp er tot slot nog wat van de overgebleven citroen overheen.


Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

1 UUR

Toen we bij Batoni Khinkali in Amsterdam voor het eerst khachapuri proefden, ging er een wereld voor ons open. Dit gerecht bestaat uit brooddeeg met een in de oven gesmolten kaasmengsel, een eitje en een klont boter. Zo lekker, dat we niet anders konden dan het zelf ook eens maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Organiseer jij dit jaar een paasbrunch? Dan mag een bijpassend soepje niet ontbreken. Deze aardappel-preisoep met rozemarijn lust iédereen. Extra leuk om in kleine glaasjes op het brunchbuffet te serveren. 

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

7 APR 2020

Pannenkoeken zijn sowieso al een behoorlijk dankbaar gerecht om op tafel te zetten, maar róde pannenkoeken, die zorgen geheid voor een extra wauw-factor. Wij maakten deze Red Velvet pancakes met een eenvoudige cream cheese topping, blauwe bessen en witte chocoladekrullen. Lekker voor je paasontbijtje!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Red Velvet staat vaak gelijk aan onnatuurlijke kleurstof. Maar waarom zou je kleurstof kopen als je ook op een natuurlijke manier rode pannenkoeken kunt creëren? Dat bedachten wij ons toen we merkten hoe makkelijk het is om pannenkoeken te maken met… rode biet!


Alvast oefenen voor Pasen: Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Wat eten we vandaag? Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

6 APR 2020

Nu we toch met zijn allen binnen zitten kunnen we vandaag best alvast een lekker retro gerechtje uitproberen voor pasen. Het duikt ineens weer overal om ons heen op (en gelukkig maar). Oeufs mayonnaise. Niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is!

Ingrediënten

Voor 6 personen:


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

5 APR 2020

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

4 APR 2020

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen:


Margaritas met avocado

Wat drinken we vandaag? Margaritas met avocado

Culy.nl

Foto van 'Culy'

3 APR 2020

Een tacofeestje is niet compleet zonder een goddelijke margarita. Wij maakten margaritas met avocado: heerlijk fris en romig!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Wat eten we vandaag? De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Culy.nl

Foto van 'Culy'

2 APR 2020

Midnight Chicken is een bijzonder kookboek van de Britse Ella Risbridger. Nancy van Batenburg van Culy.nl besloot meteen om een recept uit het boek te maken. En dan natuurlijk het recept dat symbool staat voor het hele boek: de Midnight Chicken (gebraden kip) van Ella.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Makkelijke gratin van wintergroenten

Wat eten we vandaag? Makkelijke gratin van wintergroenten

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

1 APR 2020

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ambasaus (pittige mangosaus)

Ambasaus (pittige mangosaus)

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

31 MRT 2020

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Wat eten we vandaag? Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

30 MRT 2020

Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Japanse minipizza’s met sushigember

Wat eten we vandaag? Japanse minipizza’s met sushigember

Japanse minipizza’s met sushigember. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

29 MRT 2020

Deze Japanse minipizza’s zijn zó mini dat ze het perfecte borrelhapje zijn. Je maakt ze van gyozavellen, belegd met Japanse ingrediënten én geraspte Mozzarella. Klinkt dat een beetje vreemd? Ja, dat klinkt een beetje vreemd. Is dat lekker? Ja, heel lekker.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

28 MRT 2020

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

27 MRT 2020

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar