Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 17 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Miljoenen werkenden lopen risico op burn-out’

„Hele bedrijfstakken dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” Dat zegt Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Immers waarschuwt dat voor ruim vier miljoen werkende Nederlanders uitval dreigt.

Immers baseert zijn waarschuwing op een testonderzoek onder 427 werkenden die mbo, hbo of universiteit hebben gedaan. Volgens het NCPSB heeft de gebruikte testmethode een belangrijke voorspellende waarde. „Die registreert namelijk niet alleen de reeds waarneembare symptomen van een burn-out; ook de indicatoren die wijzen op een aankomende burn-out worden gemeten en in de onderzoeksresultaten meegenomen.”

Twee belangrijke oorzaken

Volgens het onderzoek zijn er twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van de huidige stresscrisis onder werkenden. Dat zijn de thuiswerksituatie en baanonzekerheid

Immers maakt zich vooral zorgen over de zorgmedewerkers. Volgens hem kunnen die een tweede uitbraak van Covid-19 niet meer aan.

Het NCPSB adviseert werkgevers vooral om preventieve actie te ondernemen. „Door werknemers bewust te maken van de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende gedragingen die leiden tot stress, kun je een burn-out heel goed afwenden. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”

Lees ook: 54,5 graden in Death Valley, mogelijk hoogste temperatuur ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.