Food

Camera videoEr sliepen zelfs fans op stoep van The Avocado Show

Foto van 'Alice Boothby'

23 MRT 2017

Je kunt er bijna niet meer omheen: de avocado wordt de laatste jaren massaal gegeten. In Amsterdam opende deze week The Avocado Show, waar alleen met het groene goud gekookt wordt.

En dat laat avocado-minnend Nederland niet ongeroerd: er kampeerden zelfs fans op de stoep in de hoop er te kunnen ontbijten. Toen Ron Simpson, chef Jaimie van Heije en Julien Zaal bekendmaakten dat ze het eerste avocadorestaurant ter wereld zouden openen in De Pijp, ging het nieuws de wereld over. De mannen achter The Avocado Show wisten niet wat hen overkwam.

Van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten tot aan China: overal verschenen lovende aankondigingen dat je in Amsterdam avocadoburgers, avocadoroomijs en avocadofrieten kunt eten. De likes stroomden binnen, de reserveringen (ruim 1700) waren niet meer bij te houden. Hoe kan zo’n kleine zaak met slechts veertig stoelen zo’n groot succes zijn? Metro sprak met oprichter Ron Simpson.

Laten we bij het begin beginnen. Waar en wanneer ontstond het idee voor The Avocado Show?
Ik dronk met Julien een biertje op een zonnig maar ietwat koud terras, afgelopen oktober. We werkten in de marketing- en evenementenbranche en bespraken onze wensen en doelen. Ik gaf aan graag ooit een restaurant te willen, maar niet de zoveelste hamburgertent. Julien dacht er hetzelfde over. Toen we de opties doornamen, kwam één van ons met avocado op de proppen. Toen dat was uitgesproken, was er geen weg meer terug. De dag daarna hebben we er binnen twee uur een businessplan uitgeramd, een week later was het pand zo goed als rond. Als we iets in ons hoofd halen, dan doen we het goed. En snel.

Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

En toen ging het nieuws de wereld over.
Dat was waanzin. We kregen lyrische reacties uit Europese landen. Maar naarmate het nieuws landen bereikte waar avocadoplantages te vinden zijn, hoorden we een heel ander geluid. De populariteit van de avocado heeft ook een keerzijde. Het telen van avocado’s vergt veel water, in Mexico bedreigt de misdaad avocadoplantages. We waren nooit diep in de materie gedoken, tot we met de neus op de feiten werden gedrukt. We zijn te eerlijk en te begaan om dit soort issues links te laten liggen en willen het hele productieproces van onze avocado’s kunnen controleren. We zijn bezig met een documentaire om dat verhaal te kunnen in de toekomst te kunnen vertellen.

Nog even over de reserveringen, 1700?
We hebben alle reserveringen moeten weigeren en besloten om voor een first-come, first-served-principe te kiezen. Het laatste wat we willen is dat je acht maanden lang moet wachten op een tafeltje. Ik snap dat het niet leuk is om niet verzekerd te zijn van een plek, maar gemiddeld wachten mensen 20 minuten en krijg je nog een stukje avocado-brownie toe tijdens het wachten.

Wat is het meest bizarre dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Er heeft hier een groep toeristen voor de deur gekampeerd, omdat ze hier wilden ontbijten. Het leek wel alsof er een nieuwe sneaker van Kanye West gelanceerd werd! Maar ze kwamen echt voor ons. De kampeerders waren alleen één dag te vroeg voor de opening. We konden het niet over ons hart krijgen ze weg te sturen, dus hebben we een lekker ontbijtje voor ze gemaakt.

Heb je een verklaring voor dit succes?
Het is een combinatie van factoren. Onze timing was goed, de avocado is superpopulair, mensen zijn de laatste jaren steeds bewuster gaan eten en avocado-gerelateerde onderwerpen worden snel opgepikt op social media. Vroeger draaiden restaurants vooral om de chef, maar nu kan een concept ook om een gerecht of product draaien. Wij hebben in feite een winkel geopend waar alle avocadofans hun favoriete vrucht kunnen bestellen, geserveerd zoals ze die geliket hebben op Instagram.

Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

Ben je niet bang dat The Avocado Show een eendagsvlieg is?
Om te overleven moet je adaptable zijn. Het fijne is: wij kunnen alles van het hele avocadospectrum maken, en dat is ontzettend veelzijdig. Ik geloof echt niet dat mensen daar snel op uitgekeken raken. Bovendien is avocado vrij neutraal van smaak, het hoeft niet altijd naar avocado te smaken.

Welk gerecht is jouw favoriet?
Er staat een dadeltaart op de kaart waar ik enorm door verrast ben en iedereen kan aanraden. Normaal gesproken zou ik de laatste persoon zijn die ergens een dadeltaart zou bestellen. Die van ons wordt als het ware in de schil van de avocado geserveerd, met verkruimelde koek als pit. Het is niet alleen heel lekker, maar visueel gezien ook echt spectaculair.

Een rijpe avocado vinden is nog best een opgave, hoe springen jullie daarmee om?
Dat is de kracht van de leverancier.

Nog even, jullie serveren een avocadoburger. Dat glibbert toch zo tussen je vingers vandaan?
Haha, ja! Het ziet er prachtig uit, maar het is onmogelijk om te eten. De meeste gasten eten het met mes en vork, maar ik denk erover om vanaf volgende week latex handschoenen uit te delen.

BEKIJK OOK


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

VANDAAG, 08:00

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Food Blog Awards waren online pas écht een feestje

Suzanna van Wat Eet Je Dan Wel? neemt de award voor beste nicheblog in ontvangst / Foto: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 NOV 2019

De crème de la crème van de Nederlandse foodblogwereld toog afgelopen vrijdag naar Kanaleneiland (Utrecht) voor een bijzondere avond. Voor de vierde keer op rij werden de Food Blog Awards uitgereikt.

„Wat een bijzondere locatie”, klinkt het regelmatig, terwijl de genomineerden elkaar gedag kussen. In hun mooiste kleding gaan ze op de foto met elkaar - de volgers die hebben gestemd op de influencers moeten immers wel op de hoogte worden gebracht van de voortgang van de avond. Het recept voor de pre-borrel is cava, er zijn hapjes en een dj verzorgt prettige muziek. De spanning is om te snijden, want wie is het neusje van de zalm onder de bloggers en gaat er met die felbegeerde award naar huis?

Beetje knullig


Culinair journalist Laura de Grave ontrafelt de Nederlandse keuken

Laura de Grave / Beeld: Hans de Kort

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

Wat maakt de Nederlandse keuken bijzonder? Culinair journalist Laura de Grave reisde op haar elektrische motor het land door om de meest bijzondere verhalen, ingrediënten en recepten te vinden.

Het ruikt naar pompoen en kruiden als je de keuken van Laura de Grave binnenstapt. „Ik dacht, ik ga weer eens pompoen roosteren”, zegt ze. De pompoen komt van Piet, uit Zeewolde. Wat streekgerelateerd eten betreft is Laura een expert. Ze schreef het Nederland Kookboek, waarin ze op zoek gaat naar de echte Nederlandse keuken. Want die blijkt een stuk gevarieerder dan stamppot en kroketten.

Geheimen uit de Nederlandse keuken


Meer eten uit de streek: 'Die mango smaakt in Chili toch veel beter'

Door je eten bij de boer te halen, herstel je de band / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

We halen knoflook uit China, kersen uit Egypte en komkommers uit Spanje. Terwijl onze eigen producten grotendeels naar het buitenland worden geëxporteerd. Hoe zit het met onze voedselketen?

Nederland doet het goed in de voedingsindustrie, we exporteren heel wat eten. Dat is economisch een voordeel, maar duurzaam is het niet direct. Ook verliezen we onze band met eten door de steeds langer wordende voedselketen. „We weten niet meer waar onze kippendij of een banaan vandaan komt", zegt Jorrit Kiewik, directeur van het Slow Food Youth Network. „Zeker als je in de supermarkt koopt.”

Die lange keten, komt door verschillende dingen. „Meer dan 75 procent van de producten die door Nederlandse boeren worden geproduceerd, wordt geëxporteerd naar het buitenland”, zegt Kiewik. Culinair journalist Laura de Grave vertelt dat de Nederlandse kokkel, een schelpdier dat in de Waddenzee wordt opgevist, voor 90 procent naar Zuid-Europese landen gaat. Meer dan 80% van alle vis uit de Noordzee wordt geëxporteerd, bracht het Nederlands Visbureau naar buiten.


McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed
Likeability of3

McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed

Alle surprises die in de Surprise Happy Meal van McDonald's kunnen zitten. / McDonald's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 NOV 2019

Fans van McDonald's van het eerste uur springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: dit jaar is de 40e verjaardag van de fastfoodketen en dat vieren zij met Happy Meal-surprises uit je kinderjaren! 

De gouwe ouwe tijd dat je nog bij je ouders liep te zeuren om een Happy Meal als je een lange reis maakte vanuit Oma Truus uit Gelderland in de auto richting Alkmaar... Wie heeft hem niet gehad?

De fastfoodketen verzon vanwege dat nostalgische karakter een ludieke actie voor de viering van het 40-jarig bestaan. In de Surprise Happy Meals krijgen kids (of volwassenen die de box natuurlijk ook gewoon mogen kopen) binnenkort een surprise die behoort tot de 'all star collectie': de meest iconische speeltjes van alle jaren Happy Meal ooit!


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

World Vegan Day: 5 fijne vegan hotspots in Nederland

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2019

Het is vrijdag World Vegan Day. Ben jij al om, of heb je wel eens zin om ergens in het land vandaag vegan uit te proberen? Metro zet 5 fijne vegan hotspots door het hele land voor je op een rijtje. 

1. Backyard, Rotterdam


Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Er komt een Baileys Red Velvet-editie

Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Foto van 'Daisy Heyer'

25 OKT 2019

Fans van Baileys springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: er komt een red velvet-smaak van het drankmerk op de markt. 

Baileys werkt samen met een van de bekendste cupcakemakers ter wereld: Georgetown Cupcake, een cupcake-store die iedereen die ooit in Washington DC geweest is waarschijnlijk wel kent. Samen brengen ze deze speciale editie uit, die de smaak van red velvet cupcakes heeft. YUM!


Likeability of3

Slecht nieuws frietenfans: de frietkraam verdwijnt langzaam uit NL

Zo'n frietkraam wordt dus een zeldzaam straatbeeld in ons land. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

25 OKT 2019

In twintig jaar tijd is meer dan de helft van de frietkramen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Dat concludeert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld in een interview met het AD.

Lekker een patatje met en een frikandel speciaal bij de plaatselijke frietkraam op bijvoorbeeld de kermis: het wordt misschien een unicum. Elke maand verdwijnt er ergens een frietkar van de straat volgens Zuiderveld. „Over tien jaar zijn er misschien nog maar honderd tot tweehonderd kramen over in Nederland", voorspelt hij.

Ooit telden Nederland zeker 2000 frietkramen. Met name in Rotterdam is er volgens hem een actief beleid tegen kramen, terwijl in Den Haag relatief nog veel losse kramen te vinden zijn.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?