Emma Jansen
Emma Jansen Gezondheid 15 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit drankje is het beste voor hydratatie, en nee het is niet water

Na een lange fietstocht of een warme dag snakken we naar een groot glas water. Het stilt onze dorst en we kunnen er weer even tegen aan. Het is belangrijk om je door de gehele dag goed te hydrateren, maar is water daadwerkelijk het meest hydraterende drankje dat er is? Nee. Geloof het of niet, maar het is melk. Volgens een onderzoek van de Schotse St. Andrews University blijkt dat de witte drank van een koe de beste hydratatiereactie heeft.

De onderzoekers ontdekten dat water, plat of bruisend, het lichaam redelijk goed snel hydrateert. Maar dranken met een beetje suiker, vet of eiwit scoorden zelfs nog beter. Dit soort dranken zouden je lichaam langer gehydrateerd houden, maar hoe werkt dat dan?

Volgens Ronald Maughan, een professor aan de St. Andrews’ School of Medicine en de auteur van het onderzoek, heeft de reden te maken met hoe ons lichaam reageert op dranken. Een factor is de hoeveelheid van een bepaald drankje: hoe meer je drinkt, hoe sneller het drankje in je maag wordt opgenomen in je bloedbaan. Het drinken zal vervolgens lichaamsvloeistoffen verdunnen en je lichaam hydrateren.

Melk is meer hydraterend dan water

De andere factor die invloed heeft op hoe goed een drank hydrateert, ligt aan de voedingssamenstelling van een drank. Melk bleek bijvoorbeeld meer hydraterend te zijn dan gewoon water, omdat het suikerlactose, wat ook weer uit eiwit en vet bestaat, bevat. Dit vertraagt het proces van het leegmaken van je maag, waardoor je lichaam langer gehydrateerd blijft. Daarnaast bevat melk ook natrium, dat als een spons vocht het water in het lichaam vasthoudt. Hierdoor wordt er minder urine geproduceerd. Producten die je gebruikt om diarree te behandelen bevatten ook kleine hoeveelheden suiker, natrium en kalium. Deze ingrediënten kunnen ook helpen om het vasthouden van water in het lichaam te bevorderen.

„Deze studie vertelt ons veel van wat we al wisten: elektrolyten, zoals natrium en kalium, dragen bij aan een betere hydratatie. Terwijl calorieën in dranken juist een langzamere maaglediging en dus langzamere afgifte van urine”, zegt Melissa Majumdar, een woordvoerster van Academie voor Voeding en diëtetiek die niet betrokken was bij het onderzoek, tegen CNN.

Te veel is nooit goed

Maar nu moeten we even opletten: dranken met meer geconcentreerde suikers, zoals vruchtensappen of cola’s, zijn niet per se zo hydraterend als dranken met een lager suikergehalte. Ze kunnen wat meer tijd in de maag doorbrengen in vergelijking met water, maar zodra deze dranken de dunne darm binnenkomen, wordt hun hoge concentratie suikers verdund tijdens een proces dat osmose wordt genoemd. Osmose ‘trekt’ in feite het water uit het lichaam naar de dunne darm om de suiker die deze dranken bevatten te verdunnen. En technisch gezien is alles in de darm buiten je lichaam.

„Het is algemeen bekend dat sap en frisdrank extra suikers en calorieën bevatten, die ons niet zoveel zullen vullen als vast voedsel”, legt Majumdar uit. „Als de keuze is tussen frisdrank en water voor hydratatie, kies dan elke keer voor water. Onze nieren en lever zijn immers afhankelijk van water om gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen.” Daarnaast is water ook belangrijk voor het gezond houden van de huid. Een moisturizer die gewoon uit de kraan komt.

Bier is beter dan whisky

Bij echte dorst, zal je lichaam je vertellen om even onder de kraan te hangen en jezelf te hydrateren. Maar hoe zit dat eigenlijk met alcohol, is er verschil in hydratatiereacties? We weten allemaal wel dat je tijdens het drinken van alcohol nogal vaak een bezoekje aan de wc doet. „Bier zou resulteren in minder waterverlies dan whisky, omdat je met bier meer vocht binnenkrijgt”, zegt Maughan. „Sterke alcoholische dranken drogen uit, verdunde alcoholische dranken niet.” Doordat je bij het consumeren van alcohol vaak naar de wc moet, blijft je lichaam ook niet lang gehydrateerd. Het is dus wel belangrijk om water te drinken tijdens het consumeren van alcohol. Het voorkomt uitdroging, waardoor de kater de dag erna minder heftig is.

Jelena vertelt in Pointer over haar dementerende vader: ‘Hij werd agressief naar mijn moeder’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.