Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Gezondheid 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Overlevingskans van kinderen met kanker sterk gestegen: ‘Wij zijn blij en trots’

De overlevingskans van Nederlandse kinderen die kanker krijgen, is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Dankzij betere behandelingen en diagnoses overleeft 81 procent van de kinderen die tussen 2010 en 2015 door kanker werden getroffen de ziekte.

Van de kinderen die in de jaren 90 een diagnose kregen, was dit nog maar 72 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De overlevingskans op langere termijn nam ongeveer net zo snel toe, concluderen de onderzoekers. Bij jongeren van 15 tot en met 17 jaar is de grootste vooruitgang geboekt.

Vooruitzichten voor kinderen

Hoofdonderzoeker Henrike Karim-Kos noemt de resultaten ‘bemoedigend’. „Maar onze analyse onderstreept ook dat er nog een hele weg te gaan is.” De vooruitzichten voor kinderen met bepaalde hersentumoren zijn nog steeds slechter dan bij andere vormen van kanker. Meer dan 30 procent van de kinderen bij wie een neuroblastoom wordt aangetroffen, leeft vijf jaar later niet meer.

Volgens kinderoncoloog Rob Pieters komt de betere prognose door ontwikkelingen in de diagnose en behandeling van kinderkanker. Hij is lid van het Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum en mede-auteur van de studie.„Bijvoorbeeld door het aanpassen van de behandeling op de soort en ernst van de tumor, betere herkenning van specifieke ziektebeelden, en nieuwe chemo- en combinatietherapieën.”

Ontwikkelingen behandeling kanker

De ontwikkelingen op het gebied van zorg en onderzoek zijn volgens hem de laatste jaren „in een hogere versnelling beland”. Dit komt onder andere door de ontwikkelingen van nieuwe, veelbelovende vormen van immunotherapie, waardoor sommige kinderen met zeer moeilijk te behandelen vormen van kanker nu toch kankervrij zijn. Hij verwacht de komende jaren nog meer vooruitgang.

„KiKa is blij en trots!” zegt Frits Hirschstein, oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Hij noemt de resultaten een mooie mijlpaal en het bewijs dat „meer geld voor research meer genezing oplevert”.

Immunotherapie om overlevingskans te verhogen

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Hierbij wordt het immuunsysteem van de patiënt versterkt of geactiveerd om de kankercellen aan te vallen. „Bij immuuntherapie val je heel specifiek de kankercellen aan”, legt Friso Calkoen, ook kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum, aan Metro uit. „In de afgelopen tien jaar zijn we hiermee in een stroomversnelling gekomen.”

„Het is heel goed nieuws dat we in staat zijn om op verschillende manieren kanker te behandelen”, zegt Mischa Stubenitsky, woordvoerder van KWF, tegen Metro. „Immunotherapie is minder ingrijpend voor een patiënt dan een operatie of een intensieve chemokuur, maar voor de goede orde: ook deze behandeling biedt geen garanties en kan zwaar zijn.”

Stubenitsky noemt de verwachtingen voor immunotherapie „hoog gespannen”. „We kunnen hiermee steeds meer vormen van kanker behandelen, en dus ook steeds meer mensen en patiënten.”

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 14.000 patiënten onder de 18 jaar uit de Nederlandse Kankerregistratie. De resultaten zijn gepubliceerd in vakblad European Journal of Cancer.

Nieuw algoritme kan jaarlijks 360 tot 370 door experts gemiste breuken opsporen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.