Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 21 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Kun je allergisch zijn voor kou?

Sinterklaas is weer in het land en de eerste sneeuw is voorspeld. Met andere woorden: het is winter. Als geen enkele jas of sjaal warm genoeg lijkt te zijn, kan het zijn dat je allergisch bent voor kou.

Onze collega’s van Woman’s Health schrijven dat als je allergisch bent voor kou, je last hebt van koude-urticaria. En dat schijnt alles behalve een pretje te zijn. In tegenstelling tot allerlei andere soorten allergieën, kun je kou – tenzij je het vliegtuig pakt naar een zonnig eiland ergens ver weg – natuurlijk moeilijk vermijden.

Vraag jij je nu af of je het zo extreem koud hebt omdat je last hebt van koude-urticaria? Dit zijn de symptomen.

1. Je huid wordt rood

Je huid kleurt vrijwel meteen nadat je naar buiten bent gestapt knalrood, en dat blijft voor ongeveer 1 tot 2 uur zichtbaar. Ergens naar binnen gaan verhelpt het probleem niet, maar maakt het juist erger en zorgt voor gloeiend warme wangen.

2. Je krijgt galbulten

Het kan zijn dat je door de kou rode, jeukende bulten krijgt. Deze galbulten opstaan vaak na een paar minuten en kunnen een paar minuten tot een uur blijven zitten.

3. Opgezwollen handen

Het kan zijn dat je handen opzwellen zodra zij in aanraking komen met kou. Niet alleen de buitenlucht, maar ook het vasthouden van een koud drankje, bijvoorbeeld een frappucino of een iced latte, kan hier de oorzaak van zijn.

4. Je hebt last van hoofdpijn en moeheid

Lang in de kou staan is nooit fijn, en al helemaal niet als dat gepaard gaat met hoofdpijn en moeheid.

Herkenbaar? Dan wensen wij jou veel sterkte deze en de volgende winters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kun je allergisch zijn voor kou?
Sluiten