Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 19 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Je voelt je eenzaam na een slechte nachtrust

Een nacht slecht geslapen? Het is dan heel normaal dat je je eenzaam voelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Mensen die moe zijn, hebben geen zin in sociaal contact en zien er eenzamer uit.

Mensen die steeds dichterbij komen

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten het effect van een slapeloze en een goede nacht. In de eerste fase van het onderzoek kregen de proefpersonen beelden te zien van mensen die steeds dichterbij kwamen. De proefpersonen hadden een knop om de beelden te laten stoppen.

Wat bleek? Mensen die slecht geslapen hadden, drukten sneller op de knop: ze houden anderen liever op afstand. Dat blijkt ook uit de hersenscans van de test. Bij de vermoeide mensen waren de hersengebieden die sociaal contact bevorderen minder actief.

Eenzaamheidsscore

Bij de tweede test kregen proefpersonen die allemaal uitgeslapen waren, beelden te zien van personen die alledaagse dingen doen. De kijkers moesten die mensen een eenzaamheidsscore geven. Ze wisten niet dat sommige van de acteurs moe waren, maar gaven spontaan alle vermoeide personen een hogere score.

Daaruit leidden de onderzoekers af dat mensen die moe zijn, er ook eenzamer uitzien. Eén goede nacht zorgt ervoor dat je er socialer uitziet, waardoor je meer sociaal contact zult hebben dan wanneer je uitgeslapen bent.

Volg Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je voelt je eenzaam na een slechte nachtrust
Sluiten