Metro
Metro Fit & gezond 7 aug 2018 / 08:59 uur

Hier moet je op letten tijdens hardlopen in de hitte

Voor veel toegewijde hardlopers waren de afgelopen weken toch wel wat zwaarder. De hardloopsessies moesten vroeg in de ochtend worden gehouden of juist naar de afgekoelde avond worden uitgesteld. De extreme hitte neemt de komende tijd af, maar lekker warm blijft het nog wel. Maar waar moet je op letten als de temperaturen omhoog vliegen en je je hardlooproutine toch wil blijven behouden?

Hardloophitteplan

Het hitteplan is gelukkig van de baan, maar het blijft verstandig om een beetje goed na te denken over je hardloopsessies. Je hoeft ze natuurlijk niet helemaal in te wisselen voor drankjes op het terras, maar je doet er goed aan tussen 11 en 15 uur sowieso uit de zon te blijven. De vroege vogels kunnen voor werktijd vast een stuk rennen en de nachtbrakers kunnen laat op de avond nog lekker even los. Ren je als de zon nog schijnt? Zoek een route met veel schaduw.

Sportschool

Metro UK ging samen met hardloopcoach Laura Fountain op zoek naar de beste zomersporttips. Mocht je écht bang zijn dat je de warmte niet trekt, dan is haar belangrijkste advies om een sportschool te zoeken. De meeste sportscholen hebben een airco, groepslessen én je hoeft als je even zoekt lang niet bij elke sportschool meteen een jaarcontract af te sluiten.

Haar tweede tip kun je in sommige gevallen ook op weg naar je werk al waarmaken: pak de fiets. Tip voor als je op een groter kantoor werkt: veel grote bedrijven hebben een douche in het gebouw. Check bij de receptie of dat het geval is en je hoeft je ook niet druk te maken over je lichaamsgeur als je net een uur flink hebt gefietst. Sport je liever in de avond? Zoek een fijn (buiten)zwembad om na werktijd even je baantjes te trekken.

Niet te hard

Terug naar het hardlopen, misschien train je ergens voor of wil je je persoonlijk record verbreken op den duur. ,,Vergeet de snelheid op je smartwatch of telefoon”, tipt Fountain. ,,Je rent waarschijnlijk langzamer dan normaal en dat is oké. Het is prima om wat vaker langzaam te rennen of zelfs te lopen om op adem te komen.”

Belangrijker is het volgens Fountain om op je hartslag te letten. ,,Je hoeft je hart niet per se te monitoren, je voelt vanzelf wanneer je hartslag te snel gaat. Als je voelt dat je hartslag te hoog wordt, is het verstandig om even rustiger aan te doen.

Drink voldoende

En niet geheel onbelangrijk, zorg voor water. Zit er een watertappunt op je route? Zorg dat je halverwege bijvult zodat je goed gehydrateerd blijft. Ren je op een plek met veel horeca? Er is vast personeel dat je fles even wil vullen. Zo blijf je goed gehydrateerd én in topconditie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten tijdens hardlopen in de hitte
Sluiten