Rosan de Vos
Rosan de Vos Gezondheid 4 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Puistjes: we schamen ons kapot, maar oordelen hard

Hoewel een heel groot deel van de Nederlanders (88%) weleens last heeft of heeft gehad van puistjes, blijft het toch iets waar men zich voor schaamt: maar liefst zestig procent van de Nederlanders voelt hier onzeker over. En ondanks dat de kans groot is dat jij dus met rode toeters op je hoofd hebt rondgelopen, oordelen we hard tegenover de puistjes van een ander.

Maar liefst één derde van de Nederlanders vindt puistjes in het gezicht een afknapper bij een date, meer dan twee derde valt het direct op als iemand een puistje heeft en één derde kan zijn of haar blik moeilijk van een puistje afhouden.

Uitknijpen?

Puistjes blijken voor veel mensen een fascinerend fenomeen: dertien procent van de Nederlanders kijkt weleens een filmpje waarin een puistje wordt uitgeknepen. Deze ‘uitknijpfilmpjes’ op YouTube zijn vooral populair bij jongeren tot dertig jaar.

Zelf een puistje onder handen nemen? Daar zijn wij Nederlanders absoluut niet vies van. Maar liefst 90 procent van de mensen die wel eens een puistje heeft gehad, heeft er een uitgeknepen. Eén vijfde van deze mensen knijpt wel eens een puistje uit bij iemand anders. Spoiler: vrouwen doen dit aanzienlijk vaker dan mannen, blijkt uit onderzoek van Vlaams huidverzorgingsmerk YUN. 

Hoe krijgen we puistjes?

Er wordt vaak geprobeerd om de strijd aan te gaan tegen puistjes. Volgens degenen die weleens puistjes hebben gehad, zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Hormonen (64%)
  • Voeding (54%)
  • Stress (26%)
  • Genen (26%)
  • Gezicht onvoldoende reinigen (23%)

„Hormoonschommelingen, voeding, stress en genetische aanleg kunnen zorgen voor een overschot aan talg, de ideale voedingsbodem voor slechte (puistjes veroorzakende) bacteriën”, aldus YUN-oprichter Tom Verlinden. „De huid bevat miljoenen goede én slechte bacteriën. Bij een optimale huid zijn deze in balans, maar zodra de slechte bacteriën de overhand nemen, raakt de huidflora verstoord, met als mogelijk gevolg: puistjes."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.