Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Gezondheid 19 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Afvallen is moeilijker voor korte vrouwen

Je kleine vriendin zei het altijd al, maar nu is het ook nog eens bewezen: korte vrouwen verliezen moeilijker gewicht dan lange vrouwen.

„Kortere vrouwen hebben een langzamer metabolisme” legt Craig Primack, president-elect van de Obesity Medicine Association, uit aan Womens Health. „De gemiddelde vrouw heeft een basaal metabolisme (BMR) van 1400 calorieën per dag. Dat betekent dat als ze 24 uur per dag in bed zou liggen, ze 1400 calorieën zou verbranden. Maar ik zie vrouwen die korter zijn dan 1 meter 50 met een BMR van 1200 calorieën en vrouwen van 1 meter 77 met 1750 of meer per dag.”

Minder energie

Vrouwen met een langer lichaam, verbranden dus meer ook al zouden de korte en de lange vrouw allebei de hele dag in bed liggen. Waarom? Simpel: hoe korter je lichaam, hoe minder energie het nodig heeft om te functioneren. Als er minder energie nodig is, wordt er ook minder gemaakt en dus minder calorieën verbrand in het lichaam.

De langere uitleg van Primack is als volgt: mensen met een korte lichaamsbouw hebben minder ‘droge massa’. Die ‘droge massa’ bestaat uit je spieren, organen, botten en bindweefsel. Eigenlijk alles in je lichaam wat geen vet of water is. En deze ‘droge massa’ is de factor die voor het grootste gedeelte bepaalt hoeveel calorieën jij verbrandt als je rust, naar je werk loopt of keihard gaat in de sportschool. Heb je daar minder van? Dan verbrand je dus minder.

Spiermassa

Alsof dat nog niet jammer genoeg is voor de korte dames onder ons, hebben ze over het algemeen ook minder spiermassa. Niet geheel onlogisch, want het vergt minder spieren om een kort been de hele dag vooruit te werken dan een lang been. Elke pond spier zou in rust zo’n zes calorieën per dag verbranden – als je niet eerst hebt gesport – dus ook hier wordt voor de kleine dames automatisch minder verbrand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.