Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 28 nov 2017 / 08:00 uur

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Er zijn altijd twee momenten in het jaar wanneer je extréém gezond gaat doen. Dit is na 1 januari (lees: nieuw jaar, nieuwe jij) en na de zomervakantie, want de volgende zomer wil je toch écht strak in je vel zitten. Je schaft in een opwelling een peperduur fitnessabonnement aan, om vervolgens geen enkel apparaat aan te raken. Sterker nog, je weet na een halfjaar nog steeds niet hoe ze werken.

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan
Giphy

Een rekensommetje

Mensen die niet naar de sportschool gaan, maar wel betalen, worden ‘slapende leden’ genoemd. Zonde van je geld, want met een abonnement van dertig euro per maand, ben je op jaarbasis €360,- kwijt. Tel daar de inschrijfkosten en je nieuwe hippe kleding bij op, en je had makkelijk de nieuwste iPhone kunnen kopen. Hoe zorgen we er toch voor dat dit niet meer gebeurt?

„Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet naar de sportschool gaat”, zegt Anne Haakmeester, gewichtsconsulent, schrijfster van het boek ‘FIT AS FCK’ en eigenaar van het blog Fannetiek. „Maar sportscholen worden rijk van slapende leden, en niet van de mensen die iedere dag komen.”

‘Je hebt geen gym nodig’

Door de maatschappelijke druk (we ‘moeten’ gezonder zijn) en sociale druk (we ‘moeten’ er goed uit zien) is de behoefte om te sporten in Nederland nog nooit zo groot geweest. Aan deze wens kan prima voldaan worden, gezien ons kleine kikkerlandje 1900 fitnesscentra telt. Maar onder het mom van bijvoorbeeld ‘druk, druk, druk’, zijn er altijd mensen die nooit gaan.

Als je jezelf nu al in het verhaal herkent, hebben we goed nieuws: er is namelijk meer dan alleen de sportschool. „Je hoeft eigenlijk maar een uur per dag van je kont te komen. Ga een uur wandelen, fietsen of zwemmen. Je hebt helemaal geen gym nodig, dat is de verwarring”, aldus Haakmeester.

‘Maar ik ben zo druk’

Tijd om te sporten is er altijd, maar je moet deze tijd wel vrijmaken. „Maak allereerst een plan: schrijf op in je agenda wanneer je gaat sporten. Dat maakt het in ieder geval al een stuk makkelijker”, zegt Haakmeester. „Maak daarnaast tijd voor korte beweegmomenten. Iedereen heeft wel tijd om even tien minuten een rondje te lopen. Of de trap op en af te rennen.”

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan
Giphy

„En houd eens een keer op met dat online geneuzel, als je de tijd hebt om hele dag Facebook te checken, heb je ook gewoon tijd om te sporten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor series. Kijk je samen series? Ga dan samen sporten. Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen.”

Goede voornemens?

„Alles op korte termijn werkt simpelweg niet”, aldus Haakmeester. „Als je een sport kiest die je maar heel even leuk vindt, of omdat je het doet omdat iemand anders het ook doet, ga je het nooit volhouden”, vervolgt ze. Hetzelfde geldt dus voor de sportschool.

Heb je nu al plannen om in januari mee te doen aan de actie met je plaatselijke sportschool? Maar weet je stiekem al dat je dit toch niet gaat volhouden? Probeer dan iets te zoeken wat je écht leuk vindt, ben je ook verzekerd van een goed voornemen. En je hoeft dan ook niet te weten hoe de fitnessapparaten werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan
Sluiten