Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 15 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Onze baby’s moeten van de morfine af’

Een operatie ingaan, terwijl de dokter de verdoving vergeten is. Het lijkt een barbaars horrorscenario, maar 30 jaar geleden was dit nog aan de orde van de dag. Destijds werden alle pasgeboren baby’s namelijk niet verdoofd, omdat ze geen pijn zouden voelen. Inmiddels weten we beter en zijn we zelfs wat doorgeslagen in de andere richting, zo vertelt Dick Tibboel, hoogleraar research intensive care op de kinderleeftijd aan het Erasmus MC, in de Volkskrant.

„Er zijn indertijd een paar kleine onderzoeken gedaan en op basis daarvan zijn we kinderen allemaal morfine gaan geven", verzucht Tibboel. „De slinger is gegaan van helemaal niks naar heel veel, maar nu moet de klepel weer in het midden komen te hangen."

Geen gevolgen?

De vraag is echter waarom men met morfine zou moeten stoppen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het gebruik van morfine geen effect heeft op het iq, op de pijngrens of op het gedrag van de kinderen. Toch waarschuwt Tibboel voor de gevolgen van het gebruik van de heftige pijnstiller.

'Onze baby's moeten van de morfine af'
Het doodsimpele alternatief voor morfine: paracetamol. / Wikimedia

Morfine is namelijk niet alleen verslavend, maar heeft ook ernstige bijwerkingen. Sommige kinderen houden door de morfine op met ademen. Daarom is bij baby’s die morfine toegediend krijgen constante monitoring nodig. Ook houden sommige baby’s op met poepen en plassen, wat ernstige complicaties kan veroorzaken.

Paracetamol

De oplossing klinkt wellicht vreemd, maar volgens Tibboel is de bekende pijnstiller paracetamol een goede vervanger voor morfine. Ruim zeventig kinderen kregen na een zware operatie via het infuus paracetamol toegediend en van hen had de helft later geen morfine meer nodig.

Mede daarom heeft de hoogleraar samen met Leidse wetenschappers een digitaal doseringsmiddel ontwikkeld. De arts hoeft daarbij alleen de medische gegevens van de baby in te vullen. De computer rekent daarna uit wat de optimale dosis paracetamol of morfine is. Door het gebruik van het nieuwe middel is de hoeveelheid verstrekte morfine in Rotterdam met een flinke 75 procent gedaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Onze baby’s moeten van de morfine af’
Sluiten