Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 19 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Na een biertje spreek je je tweede taal beter’

Het gevoel dat je je tweede taal beter spreekt na een biertje is voor velen bekend. Nu blijkt dit gevoel ook echt te kloppen. Dat schrijft een onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Het onderzoek mikte erop te onderzoeken welk effect alcoholconsumptie heeft op het spreken van een tweede taal. De onderzoekers werkten met een testgroep van 50 Duitsers die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Van hen kreeg de helft een kleine alcoholische versnapering (iets minder dan een halve liter bier voor een man van 70 kilogram) en de andere helft kreeg een controledrankje zonder alcohol.

Uitspraak

Daarna moesten alle participanten een testgesprek afleggen met een experimentator. Daaruit bleek dat de Duitsers die een alcoholisch drankje ophadden behoorlijk veel beter beoordeeld werden dan hun sobere mede-deelnemers. Vooral op het gebied van uitspraak waren de alcoholdrinkers een stuk beter.

De toedracht van de verbetering bij de alcoholgebruikers is nog niet bekend. Het zou kunnen dat mensen die alcohol ophebben zekerder van zichzelf zijn, hoewel de drinkers hun taalvaardigheden niet significant beter beoordeelden dan hun nuchtere collega’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Na een biertje spreek je je tweede taal beter’
Sluiten