Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Fit & gezond 19 okt 2017 / 10:27 uur

Model: Endometriose maakte mijn carrière kapot

Ongesteld zijn kan een flinke last zijn. Buikpijn, misselijkheid en/of flinke stemmingswisselingen kunnen je dagelijks leven flink beïnvloeden. En als je pech hebt, is dat niet alleen tijdens je menstruatie, maar duren de klachten naar mate je ouder wordt alleen maar langer én nemen ze toe in heftigheid. Dan kan het endometriose zijn. Lingeriemodel Carla Cressy vertelt hoe het haar carrière kapot maakte.

Niet serieus genomen

Sinds haar veertiende kampt Cressy met de aandoening. Endometriose houdt in dat er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder zit. Voor de menstruatie wordt dat slijmvlies dikker, wat prima is in de baarmoeder. Maar daar buiten kan het zorgen voor bloedingen. Dat is meestal niet levensbedreigend, maar zorgt wel voor enorm veel pijn. Cressy werd pas na jaren pijn serieus genomen door de dokters, terwijl de klachten niet mis zijn. Naast de pijn valt ze vaak flauw, is ze misselijk en verliest ze een hoop bloed.

https://www.instagram.com/p/BVS43h9F1Cz/

„Het is verschrikkelijk en als ik eerder had geweten wat de symptomen waren, had ik harder mijn best gedaan een vroege diagnose te krijgen”, vertelt het inmiddels 26-jarige model aan Metro UK. „Ik kende de aandoening tot vorig jaar niet. Doktoren deden alsof ik dom was, alsof het normaal was om zo onregelmatig te bloeden en flauw te vallen.”

Drie operaties

Inmiddels weet Cressy gelukkig wat er aan de hand is, maar daar is het hoofdstuk niet mee afgesloten. Ze is een petitie begonnen in haar thuisland Engeland om meer aandacht te krijgen voor de aandoening. „Het is de enige manier om mezelf bezig te houden zodat ik niet gek word. Als ik ervoor kan zorgen dat we hierover praten op scholen, kan ik misschien heel veel meisjes behoeden van de pijn die ik heb en de verkeerde diagnoses.”

https://www.instagram.com/p/BaSQAfClBtp/

Cressy onderging drie keer een operatie voor haar endometriose. Elke keer kwam het juist sterker terug. „Nu spreidt het zich uit naar mijn organen. Ik zit in mijn menopauze en heb injecties nodig die mijn organen doen krimpen.” Cressy heeft te maken met de meest ernstige vorm van de aandoening. Ze zit in stadium vier, waardoor haar bekken ‘bevroren’ is. Alle organen in de buurt van haar bekken zitten aan elkaar verkleefd.

Positief

Door de ernstige vorm van endometriose die Cressy heeft, is ze gedwongen te stoppen met haar modellenwerk. Ook haar poging een bedrijf op het gebied van beauty en haarstyling op te richten, mocht niet baten. Toch blijft ze positief. „Bewustwording is het belangrijkste ding dat ik nu nog voor elkaar kan krijgen. Ik wil meisjes zoals ik helpen de symptomen eerder te zien zodat ze kunnen voorkomen dat het zo erg wordt als het bij mij is.”

https://www.instagram.com/p/BZrMhphlBf8/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Model: Endometriose maakte mijn carrière kapot
Sluiten