Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 17 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Dit zijn de gezondste workouts’

Ben je elke keer weer trots op jezelf als je flink hebt hardgelopen? Wij wel. Maar zijn we na een rondje rennen nou wel écht zo goed bezig als we denken?

Hoewel hardlopen goed is voor heel veel dingen, denk aan je conditie, endorfine en je hart, is het goed om er nog wat naast te doen. Volgens professor I-Min Lee aan de prestigieuze universiteit Harvard is het verstandig om naast hardlopen nog wat sportieve activiteiten op de agenda te zetten. Lee deed onderzoek naar welke activiteiten dat dan betreft. Ze kwam erachter dat er een aantal oefeningen zijn die goed zijn naast hardlopen als je gewicht wil verliezen, sterker wil worden, je botten wil versterken of je hart en hersenen gezonder wil maken, weet Metro UK.

Zwemmen

Trek gerust je badpak maar weer uit de kast want een paar baantjes trekken in het plaatselijke zwembad is helemaal niet zo verkeerd. Lee noemt het zelfs ‘de perfecte workout’. De reden is simpel: je gebruikt bijna elke spier in je lichaam, je hartslag gaat omhoog en dat zorgt er weer voor dat je brein minder snel veroudert.

En alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens goed tegen artritis. Mocht je de tijd hebben, dan kan dertig minuten per dag zwemmen ook nog eens ten goede komen aan de vermindering van stress en depressie. Mocht je fanatiek willen gaan zwemmen, hydrateer je huid dan wel goed na het badderen: chloor kan je huid flink uitdrogen.

Tai Chi

Yoga is inmiddels welbekend in ons land, maar uit Azië komen nog veel meer meditatieve sporten. Tai Chi is een Chinese vechtkunst. En dat is goed voor nog veel meer dan alleen je lijf. Je verhoogt er je concentratie mee en kalmeert je geest.

En zeker als je wat ouder begint te worden, is Tai Chi een goede overweging. Het is namelijk ook een hele goede manier om je balans mee te oefenen. Lee zegt daarover: „Het is vooral goed voor oudere mensen omdat balans een belangrijk component is van fit zijn. En balans verlies je als je ouder wordt.” Kortom, sleep je (o)pa of (o)ma maar snel mee voor een proefles.

Krachttraining

En dan hebben we het over gewichten, oefening met je eigen gewicht en met elastieken. Bij krachttraining gaat het om het perfectioneren van elke kleine beweging zodat je de perfecte controle hebt over je spieren. Daarbij maakt het niet uit of je voor lichtgewichten gaat of juist kiest voor de zwaardere varianten, ze zorgen allebei voor het bouwen van spieren.

Het beste is om te streven naar twee krachtsessies per week. Deze training zorgt er ook nog eens voor dat de kans op blessures een stuk kleiner wordt, je vermindert de kans met zo’n dertig procent. Het is de moeite waard om in je schema te stoppen, dus.

Wandelen

Goed voor je lichaam én je geest. Wie dertig minuten wandelt, ervaart namelijk positieve effecten in het brein en het lichaam. Een recent onderzoek volgde een groep mensen van tussen de 60 en 88. Alle mensen liepen twaalf weken lang elke week vier keer dertig minuten. Het gedeelte in de hersenen dat wordt geassocieerd met geheugenverlies, leek sterker te zijn geworden. In een andere studie leken mensen met depressie minder last te hebben van hun symptomen nadat ze tien dagen lang een half uur wandelden op een loopband.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Dit zijn de gezondste workouts’
Sluiten