Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 okt 2020

Turkije neemt juridische stappen vanwege Erdogan-cartoon

Turkije gaat „juridische en diplomatieke stappen” nemen vanwege de publicatie van een karikatuur van president Erdogan door het Franse blad Charlie Hebdo. Dat kondigde de woordvoering van Erdogan vandaag aan.

Het satirische weekblad Charlie Hebdo tartte Ankara woensdag met een cartoon op de voorpagina met Erdogan die zittend in een stoel te zien is, gekleed in een t-shirt en onderbroek. De cartoon-Erdogan heeft een blikje drinken in de ene hand en houdt met de andere de hijab van een vrouw omhoog.

Een aantal hoge Turkse functionarissen noemde de publicatie eerder een „walgelijke poging” om „cultureel racisme en haat” te verspreiden.

‘Alle noodzakelijke juridische stappen’

„Ons volk hoeft er niet aan te twijfelen dat alle noodzakelijke juridische en diplomatieke stappen zullen worden gezet tegen de karikatuur in kwestie”, luidt de verklaring van Erdogans spreekbuis. „Onze strijd tegen deze onbeleefde, slecht bedoelde en beledigende acties zullen tot het einde doorgaan met reden en vastberadenheid”.

De spanning tussen Turkije en Frankrijk lopen al een tijdje op. Na de onthoofding van een geschiedenisleraar door een 18-jarige moslim, maakte Macron bekend dat Frankrijk strenger zal optreden tegen extreme moslimorganisaties. Erdogan roept op tot een boycot van Franse producten omdat hij Macron een islamvijandige houding verwijt.

Lees ook: Typhoon: ‘Ik kreeg doodsbedreigingen na bespreken racisme bij Zomergasten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turkije neemt juridische stappen vanwege Erdogan-cartoon
Sluiten