Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 10 sep 2020 / 09:11 uur

5 x positief nieuws: New York zet vuilnisbelt om in groene oase en meer

Iedere week een overzicht van het groene en positieve nieuws van dit moment. In week 37: New York zet de grootste vuilnisbelt ter wereld om in een groene oase, Unilever stopt straks met fossiele brandstof in was- en schoonmaakmiddelen, het Braziliaanse vrouwenvoetbal team wordt nu evenveel betaald als het mannenteam, de Burmese dakschildpad wordt niet meer met uitsterven bedreigd en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro jou in samenwerking met Bedrock Magazine wekelijks op de hoogte van het groene, innovatieve en positieve nieuws waar de wereld mee vooruit kan.

Positief nieuws van week 37

New York maakt van ’s wereld grootste vuilnisbelt een groene oase, Unilever belooft minder fossiele brandstoffen te gebruiken, het Braziliaanse vrouwenvoetbalteam krijgt nu evenveel betaald als de mannen én goed nieuws voor de Birmese dakschildpad: die wordt nu niet meer met uitsterven bedreigd.

1. New York verandert vuilnisbelt in groene oase

’s Wereld grootste vuilnisbelt (waar de heuvels van vuilnis zo hoog waren als een gebouw van 20 verdiepingen) was tot voor kort te vinden de staat New York. Inmiddels is deze gesloten en getransformeerd tot groene buitenruimte genaamd Fresh Kills Park. De groene oase is wel drie keer de grootte van Central Park.

De heuvels van het park worden nu gescheiden door natuurlijke waterwegen. De plek veranderde van 150 miljoen ton (!) afval naar een groene oase van wel 2200 hectare. Fresh Kills wordt komend voorjaar in fases geopend voor publiek. Lees hier meer.

2. Unilever stopt straks met fossiele brandstof in was- en schoonmaakmiddelen

Multinational Unilever komt met goed nieuws voor de planeet: het bedrijf kondigt aan voor 2030 te stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen in was- en schoonmaakmiddelen. Onder Unilever vallen onder andere merken als Robijn, Neutral, Biotex, Sun, Cif en Seventh Generation. Deze stap past in de plannen van Unilever om tegen 2039 geheel CO2-neutraal te zijn.

Het onderzoek naar alternatieven kost een miljard euro. “Als industrie moeten we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen doorbreken, ook als grondstof voor onze producten”, zegt Peter ter Kulve, hoofd van de afdeling Home Care van Unilever. “We moeten stoppen met het oppompen van koolstof uit de grond als er voldoende koolstof op en boven de grond is, en we kunnen leren om het op schaal te gebruiken.”

3. Het Braziliaanse vrouwenvoetbalteam wordt nu evenveel betaald als het mannenteam

Op het gebied van gendergelijkheid valt er nog veel winst te behalen, maar dat het Braziliaanse vrouwenvoetbalteam nu evenveel betaald krijgt als de mannen voor het representeren van het nationale team, is al een stap in de goede richting.

Daarmee is Brazilië één van de eerste landen – samen met Australië, Noorwegen en Nieuw-Zeeland – die deze stap maakt. Mannelijke spelers verdienen nu nog ongeveer honderd keer meer dan vrouwen. Lees hier meer.

4. De Burmese dakschildpad wordt niet langer met uitsterven bedreigd

Het is feest voor de Burmese dakschildpad (uit Birma ofwel Myanmar). De schildpad was namelijk al zo’n twintig jaar niet meer gezien en dus werd er vermoed dat het dier was uitgestorven.

Toen er toch een aantal overlevende Burmese dakschildpadden werd gevonden, is het onderzoekers gelukt om de populatie tot zo’n 1000 te brengen, en dat getal blijft stijgen. De meeste dieren worden nog binnen gehouden, maar de eersten zijn al vrijgelaten in het wild.

Een leuk feitje over de dakschildpad: hij heeft permanent een lach op zijn gezicht. Lees hier meer.

5. Tips om je was- en schoonmaakroutine te verduurzamen

Gelukkig kun ook alvast zélf een hoop doen om je was- en schoonmaakroutine groener te maken. En dat is nog leuk ook! Bijvoorbeeld met deze tips:

  • Kies voor was- en schoonmaakmerken met natuurlijke ingrediënten.
  • Was minder vaak. Zo’n 35 procent va de plastic soep is afkomstig uit textiel. Dit komt omdat kleding vaak van synthetische stoffen is gemaakt.
  • Ga voor natuurlijke materialen als gerecycled katoen, tencel en ecovero.
  • Tijd voor een wasbeurt? Gebruik een GuppyFriend, dat is een waszak die de microplastics van je kleding in de wasmachine opvangt zodat deze niet in het water belanden.

Rosa Bertram is hoofdredacteur bij Bedrock Magazine en schrijft voor Metro over duurzaamheid.

Reageer op artikel:
5 x positief nieuws: New York zet vuilnisbelt om in groene oase en meer
Sluiten