Jana Witteman
Jana Witteman Lifestyle 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Statisch geladen door het koude weer? Zo voorkom je schokken

Last van schokken bij het aanraken van deurknoppen? De huidige weersomstandigheden zorgen niet alleen voor schaatskoorts en koude handen en voeten, maar ook statische elektriciteit heeft deze dagen vrij spel. Zo maak je jezelf antistatisch.

Tijdens deze koude, droge dagen is de luchtvochtigheid lager dan andere dagen. Vandaag om 13.30 uur wordt er volgens Buienradar in De Bilt een luchtvochtigheid gemeten van 41 procent. Precies een week geleden lag dit op hetzelfde tijdstip nog tussen de 90 en 95 procent.

Statisch door lage luchtvochtigheid

Dit betekent dat er minder vocht in de lucht is om elektrische ladingen te helpen verdelen. Hierdoor kan de elektrische lading zich gemakkelijker opbouwen in objecten. Daardoor kan er een antistatische schok ontstaan wanneer je bijvoorbeeld een metalen deurknop aanraakt.

Toch kan het zijn dat jij veel meer last hebt van die schokken dan bijvoorbeeld je collega. Dat komt onder andere doordat sommige materialen, zoals bepaalde soorten kledingstof of tapijt, elektrische ladingen meer opbouwen dan andere. Het dragen van synthetische stoffen zorgt voor een hogere ophoping van statische elektriciteit, dan natuurlijke stoffen zoals katoen of wol.

Verwarmingsapparaten kunnen ook bijdragen aan een drogere omgeving binnenshuis, wat de luchtvochtigheid verder kan verlagen en het risico op statische schokken verhoogt.

Zonder schokken de dag door

Nu weet je in ieder geval hoe het komt dat je vandaag waarschijnlijk al meermaals last hebt gehad van schokken. Maar gelukkig kun je ook in actie komen om de schokken te voorkomen.

1. Natuurlijk materiaal

Het dragen van kleding van natuurlijke materialen helpt. Natuurlijke stoffen zoals katoen en wol bouwen minder snel statische elektriciteit op dan synthetische stoffen. Verruil je synthetische blouse voor een wollen kriebeltrui en voorkom schokken.

2. Verhoog de luchtvochtigheid

De lage luchtvochtigheid is de drijvende kracht achter je elektrische lading. Het gebruik van luchtbevochtigers kan helpen om de luchtvochtigheid binnen op een comfortabel niveau te houden, waardoor het risico op statische schokken wordt verminderd.

Ook een manier om de luchtvochtigheid in een ruimte te verhogen? De ruimte vullen met planten. En dan met name planten met een groot bladoppervlak. Als je de planten zelf af en toe even aanraakt, dan ben je zelf ook weer ontladen. Dat scheelt weer een schok.

3. Metaal aanraken

Tot slot is het handig om een metalen voorwerp in je zak te stoppen. Regelmatig aarden door metalen voorwerpen aan te raken, voordat je andere objecten aanraakt, helpt ook om de opgebouwde statische lading weer te ontladen. Denk bijvoorbeeld aan een kledingspeld of een munt.

4. Hydrateren

Heb je last van een droge huid en droog haar? Dan heb je meer kans op statische schokken. Was je haar deze dagen even wat minder, zodat het minder droog wordt en houd je huid goed vet.

Last van schaatskoorts en hoopvol dat de droge dagen nog even aanhouden? De eerste marathon op natuurijs is alvast in aantocht.

Eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in Winterswijk

Opvallende TikTok-trend: lijnzaad als ‘natuurlijke botox’ – werkt dat echt?

Zes drankjes ná je maaltijd voor een betere spijsvertering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties