Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Hartaanvallen komen meest op deze dag voor, en daar lijkt een verklaring voor te zijn

We staan er liever niet bij stil, maar hartaanvallen komen klaarblijkelijk op een specifieke dag in de week het meest voor. Volgens nieuw onderzoek valt ook te verklaren waarom juist deze dag geen gunstig effect op het hart heeft.

Misschien kun je het al een beetje raden, maar het begin van de werkweek kan meer effect op ons hart hebben. Maandag is namelijk volgens de onderzoekers de dag dat de meeste hartaanvallen voorkomen. En daarbij lijkt ook stress een belangrijke factor. De wetenschappers presenteerden hun bevindingen op de British Cardiovascular Society Coference (BCS)

Kans op hartaanval op maandag grootst

Ken je het gevoel van de zondagavondblues en zie je op tegen een nieuwe werkweek? Dan ben je echt niet de enige. Maar aan de maandag kleeft een nog naarder randje. De kans op een dodelijke hartaanval is namelijk op maandag het grootst.

Artsen waarschuwen er regelmatig voor om een goede hart- en vaatgezondheid te bewaken. Hartaandoeningen komen namelijk veel voor. In 2021 belandden zo’n 35.000 mensen met een hartaanval in het ziekenhuis. En verdrietig genoeg, sterven per dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen hiervan.

Nieuw onderzoek

Voor het nieuwe onderzoek bekeken onderzoeker en cardioloog Jack Laffan en zijn team gegevens van meer dan 10.000 hartpatiënten uit Ierland. Laffan vertelt tegen het wetenschappelijke Scientias dat hartaandoeningen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Deze patiënten werden tussen 2013 en 2018 opgenomen in het ziekenhuis en werden destijds geteisterd door een hartaanval.

Uit de analyse van de onderzoekers blijkt dat de meest levensbedreigende hartaanvallen aan het begin van de week plaatsvinden. Met de piek op maandag. Laffan benadrukt dat hartaanvallen iedere dag van de week voorkomen, maar dat er een „opvallende toename” op maandag is. Ook legt hij uit dat hartaanvallen vaker voorkomen in de winter en in de vroege ochtenduren.

Stress aan het begin van de werkweek

De wetenschapper benadrukt dat meerdere onderzoeken dit resultaat aantonen. Maar precies achterhalen waarom maandag zo’n risicovolle dag is, deden zij nog niet. Uit de eerdere studies kwamen namelijk verschillende verklaringen. Zo concludeerden onderzoekers eerder dat een aangetast circadiaan ritme, de slaap-waakcyclus van het lichaam, een rol speelde. Dit 24 uurs-ritme (biologische klok) heeft te maken met licht en donker en staat in relatie met onze slaap, lichaamstemperatuur, hartslag, de afgifte van bepaalde hormonen, de behoefte aan eten en drinken en de werking van de blaas. Deze biologische klok zorgt ervoor dat processen in ons lichaam op de juiste manier plaatsvinden.

Maar Laffan legt uit dat de bovengenoemde theorie niet de enige oorzaak lijkt van de hartaanvallen. Volgens hem heeft het meerdere factoren te maken. „Verstoring van het circadiaan ritme is deels verantwoordelijk.” Maar de onderzoeker haalt ook aan dat een stijging van cortisol, oftewel het stresshormoon, en andere hormonen in het bloed van invloed zijn. „Misschien dat een extra mate van stress in verband met de terugkeer naar het werk, ook meespeelt.”

Gezond hart

Laffan, en met hem veel andere medici, benadrukt dat veel hartaandoeningen voorkomen kunnen worden. Sporten, een gezond voedingspatroon en niet roken, spelen daarbij een grote rol. „Wees je bovendien bewust van je bloeddruk, je cholesterol-gehalte en weet of je aan diabetes lijdt. Dergelijke onderzoeken kun je via je huisarts regelen.”

Dit is waarom je inkakt na het eten en hoe je dat kunt vermijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.