Julia Osendarp
Julia Osendarp Health & mind 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Ken je ‘dopamine dressing’? Hoe kleur en kleding stemming beïnvloeden

Ooit gehoord van ‘dopamine dressing’, oftewel je kleden om dopamine vrij te maken? Op TikTok is het niks nieuws. Bij dopamine dressing kies je ervoor om je te kleden naar een stemming. Bepaalde kleuren zouden namelijk meer effect hebben dan je denkt én bijdragen aan je gemoedstoestand.

Dopamine dressing combineert mode en mindfulness. Door bepaalde kleuren te kiezen uit jouw garderobe, zou je invloed hebben op hoe je je voelt en hoe mensen naar je kijken. En zoals de naam het zegt, met de juiste kledingkeuzes maak je meer dopamine aan.

Dopamine en onze stemming

Wetenschapsjournalist Amy Arthur bekeek voor BBC Science Focus of deze trend enige wetenschappelijke basis had en pakte er wat onderzoeken bij. Dopamine is een neurotransmitter en een stofje dat onder meer een rol speelt bij onze emoties. Maar ook serotonine, oxytocine en verschillende endorfines, ook wel bekend als de gelukshormonen, dragen samen met dopamine bij aan onze stemming. Alleen dopamine speelt een fundamentele rol in het beloningssysteem in onze hersenen.

Arthur benadrukt dat er geen ‘hard’ wetenschappelijk bewijs is voor het effect van kledingkeuze op dopamine-aanmaak. Maar zij benadrukt dat er wel onderzoeken zijn de kleding, kleuren en gevoelens aan elkaar linken.

Onderzoek naar kleding, prestatie en emotie

Uit de eerste studie die zij aanhaalt, bleek dat gefotografeerde mensen met een rood of zwart T-shirt beschouwd werden als meer aantrekkelijk dan de personen met een andere kleur T-shirt. Daarnaast blijkt dat de kleur rood leidt tot betere fysieke prestaties. Want voor een ander onderzoek vergeleken wetenschappers voetbalwedstrijden van de afgelopen 55 jaar. Wat bleek? De teams met een rood tenue speelden consistent beter in de thuiswedstrijden dan clubs met een andere teamkleur.

Weer een ander onderzoek toonde aan dat kleding die gelinkt wordt aan een beroep, zoals de witte jas van een dokter, cognitieve processen verbetert. Dat verklaart ook waarom bijvoorbeeld het dragen van sportkleding ons meer geneigd maakt om te sporten of te bewegen. En een formeel pak ervoor zorgt dat een persoon zich dominanter gedraagt. Overigens bleek uit een ander onderzoek dat comfortabele kleding belangrijk is als het gaat om prestaties. Zo deden studenten die examens maakten het beter als ze comfortabelere, minder formele kleding droegen.

Kleuren en kledingkeuze

En mocht je behoefte hebben aan een beetje creativiteit in je leven, wellicht kun je kiezen voor een groene outfit. De kleur groen werd door onderzoekers namelijk gelinkt aan betere creatieve prestatie. Daarnaast roept de kleur groen ook een gevoel van ontspanning op, waarschijnlijk omdat we het associëren met natuur.

De kleur geel blijkt ons te doen herinneren aan de zomer en warmte en kan daardoor een gevoel van geluk, energie en enthousiasme aan te wakkeren. Wij als mens hebben over het algemeen deze associatie met de kleur geel, maar of het daadwerkelijk met gele kleding ook zo werkt, durft Arthur niet te zeggen.

Kanttekening bij onderzoeken ‘dopamine dressing’

Tot slot noemt de wetenschapsjournalist nog een aantal kanttekeningen bij haar bevindingen. Want volgens haar is onderzoek naar kleur en emoties best een complex onderwerp. Ze legt uit dat onze mening over kleuren veelal gelinkt is aan onze cultuur. Zo zien we in onze westerse samenleving zwart veelal als een sombere en trieste kleur, mede doordat we de kleur dragen bij rouw en een uitvaart. Daarentegen dragen ze in sommige landen, zoals China, juist wit tijdens rouw. Daarnaast vult zij nog aan dat de perceptie van kleuren verschillend kan zijn en het de vraag is of wij allemaal dezelfde soort kleuren zien.

@ellie.richards

Using fashion psychology to help you choose what outfit to wear. dopamine dressing is super influential on our moods so use it to your advantage #dopaminedressing #dopamine #fashiontiktok #learnontiktok #sustainablefashion #fashiontip #fashiontipsforwomen #whattowear #wardrobe #fashionpsychology #fashionpsychologytips #psychology

♬ original sound – Ellie Richards

Wat een uurtje wandelen per dag met je lichaam doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.