Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Lifestyle 24 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Mijn vriendin heeft mijn Tikkie-verzoek nog steeds niet betaald, moet ik op mijn strepen gaan staan?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Dunya (24), die baalt dat haar vriendin haar Tikkie-verzoek van 50 euro nog steeds niet heeft betaald.

„Nina is een van mijn beste vriendinnen, we kennen elkaar al sinds de middelbare school. Zaten samen op hockey, gingen op stapvakanties en spraken elke week af. We zien elkaar nog steeds vaak, want we studeren in dezelfde stad. We gaan ook geregeld samen de hort op – de ene keer gaan we eten, dan duiken we weer de kroeg in.

Chaotisch

Supergezellig natuurlijk, maar: Nina is een chaoot. Dat uit zich op verschillende vlakken. Dan heeft ze een tandartsafspraak en komt ze daar vijf minuten te laat achter. Of ze is haar studieboek kwijt terwijl ze een belangrijk tentamen heeft. Of mist dat tentamen, dat gebeurt ook nog weleens. Ook op financieel vlak is Nina rommelig. Ze vergeet vaak rekeningen te betalen. Al gaat dat beter nu ze automatische betalingen heeft ingesteld, want na een paar keer werd haar huurbaas minder coulant.

Laks met betalen

Ik vind dat chaotische wel charmant aan Nina. Alleen: ze vergeet ook soms om mij dingen terug te betalen. Kleine dingen hoor, een keer een tientje voor de boodschappen. Of 5 euro voor twee nagellakjes die ik voor haar had gescoord. Maar ook weleens een wat groter bedrag, bijvoorbeeld als we uit eten zijn geweest – dat kan dan zomaar tussen de 20 en de 50 euro zijn. Ik zeg het dan ook hoor: ‘Nien, je hebt die Tikkie nog niet betaald. Dan roept ze duizend keer ‘sorry’ en betaalt ze het alsnog – al gaan er dan nog gerust twee weken overheen. Ik weet dat het niet kwaad bedoeld is, zij schiet soms ook dingen voor. En stuurt er dan wel redelijk snel een Tikkie achteraan… dat dan weer wel. En het komt ook altijd wel goed, weet ik.

Niks ontvangen

Tot nu, want ik wacht nog steeds op een bedrag van 50 euro dat ik een paar weken geleden had betaald. Een topavond hadden we, met fijne muziek, lekker eten en zalige cocktails. Maar het was ook een dure avond. Nina had het bedrag niet paraat, dus schoot ik het even voor. En stuurde ik een betaalverzoekje. Dat duurde, zoals ik verwachtte, al even. Ik herinnerde Nina eraan, ze beloofde beterschap en zou het écht overmaken. Maar nu zijn we al vier weken verder en heb ik nog steeds niks ontvangen.

Verontwaardigd

Dat zit me dwars. Het is geen onoverkomelijk bedrag, maar we hebben het ook niet over 1 euro. Bovendien ben ik ook student en heb ik het niet per se súper breed. Maar hoe vaak ik er ook naar vraag, Nina komt niet over de brug. De laatste keer was vorige week, en toen reageerde ze zelfs een beetje verontwaardigd. „Jaha, ik ga het écht overmaken hoor, dat heb je toch al gevraagd.” Je raadt het al: niks. Voor het eerst merk ik dat ik daar een beetje een naar gevoel van heb en dat ik er echt van baal. Dat vind ik dan weer lastig om te verbergen voor haar. Maar goed, het probleem is dat we elkaar vaak zien. Voor mij is de sjeu er echter een beetje af, en voel ik me niet helemaal serieus genomen.

Dilemma: punt maken of niet?

Nou ja, zoals ik al zei: ik heb het een paar keer aangekaart. Maar wat moet ik nu dan doen? Dat is mijn dilemma. Moet ik die 50 euro maar als verloren beschouwen, niks meer voorschieten en vrolijk verdergaan met Nina, of moet ik op mijn strepen gaan staan – met een mogelijke botsing tot gevolg? Dat vind ik ook zo vervelend, helemaal omdat we nog nooit ruzie hebben gehad – en dan nu om zoiets stoms als geld. Kortom: ik kan wel wat advies gebruiken.”

Wat vind jij dat Dunya moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Sita (28), die het niet ziet zitten veel geld te betalen voor het vrijgezellenfeest van haar nicht.

Eva zegt: „Heb ik erg weinig moeite mee hoor. Gewoon: ‘Nee, dat vind ik veel te duur, ik ga niet mee’.”

Suus zegt: „Eerlijk zijn en aangeven dat de bruiloft er ook nog aankomt. Dat je best mee uit eten wil, maar daarna weer naar huis gaat.”

Myranya komt met een nogal creatieve oplossing: „Als je het niet wilt of durft te zeggen, heb je ‘ineens’ een heel belangrijke afspraak voor de middag, de avond kan je gelukkig wel mee (of andersom).”

Yvonne vindt: „Ik zou sowieso niet gaan met dit antwoord van ‘de prijzen zijn gestegen’. Dit toont geen begrip voor een ander.”

„De prijzen zijn nou eenmaal gestegen, zeggen die andere meiden. Dus daar moet ik het maar mee doen."

Posted by Metro Holland on Wednesday, May 17, 2023

Dilemma: ‘Moet ik mijn baan opzeggen en eigen baas worden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.