Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Lifestyle 2 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Ik vind het vriendenweekend veel te duur, kan ik het nog maken om af te zeggen?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Andrea (32), die in eerste instantie enthousiast reageerde op een weekend weg met vrienden, maar na het zien van de accommodatie en prijs eigenlijk niet meer wil gaan.

„Ik was meteen enthousiast toen ik een paar weken geleden werd uitgenodigd voor een appgroepje met de naam ‘weekendje weg’. Het voorstel is om volgend jaar, tijdens het paasweekend, met vier andere stellen naar de Ardennen te gaan. Inclusief kinderen, negen in totaal. Onze vriendschap gaat overigens al jaren terug. Als tieners gingen we al op stapvakantie naar Mallorca en Lloret de Mar, later werden dat vooral stap- en borrelavonden in Nederland. Sinds iedereen kinderen heeft, zien we elkaar voornamelijk op kinderverjaardagen of individueel. Tot één van onze vrienden dus opperde om een keer met z’n allen een weekend weg te gaan. De volwassenen eindelijk bijpraten en borrelen, de kinderen samen spelen – ideaal.

Toplocatie gevonden

In de afgelopen weken kwamen de nodige accommodaties in de appgroep al voorbij, maar steeds mankeerde er wat – te weinig slaapkamers, te weinig badkamers, dat idee. Het is natuurlijk ook nogal een zoektocht, een huis vinden voor zoveel personen. Tot ik eergisteren iets van honderdvijftig ongelezen berichten had. Mijn werkdag zat erop en het was laaiend druk geweest, dus mijn telefoon had ik amper bekeken. Het was de vriendenapp die was geëxplodeerd: eindelijk was er een toplocatie gevonden waar we allemaal in pasten. Er werden foto’s gedeeld en ik zag alleen maar enthousiaste reacties. Met andere woorden: eigenlijk was de knoop al doorgehakt dat dít de accommodatie ging worden.

Grauw en ongezellig

Toen ik zelf ging kijken, werd ik alleen niet bepaald warm van wat ik zag. Het was een huisje met inderdaad genoeg kamers, maar het was superklein. In de slaapkamers pasten twee stapelbedden en dat was het. Daarbij zag het er een beetje grauw en ongezellig uit, en de recensies waren ook niet veelbelovend als het op hygiëne aankwam. „Ach, het gaat er toch om dat we met z’n allen zijn, dát maakt het gezellig”, riep een vriendin toen ik bovenstaande voorzichtig opperde. Dat is natuurlijk ook zo en twintig jaar geleden had ik me minder druk gemaakt om dat soort zaken. Wat heet: ik heb in backpackhotels geslapen waar het ongedierte nog net niet door de kamer kroop. Nu ik echter ouder ben en kinderen heb, hecht ik meer waarde aan ruimte, privacy en hygiëne.

Dilemma: ook te duur

Nou zou ik nog over bovenstaande zaken kunnen heenstappen als het nog enigszins betaalbaar zou zijn, maar ook de prijs is niet mals. Voor twee nachten betalen we 500 euro – en dan heb ik de benzinekosten en het eten nog niet meegerekend. Het zou dan zomaar eens richting de 700 euro kunnen gaan. Voor twee nachten in een matige accommodatie vind ik dat echt te gortig – daar kun je ook een goeie week van op vakantie met het hele gezin. Mijn partner vindt dat trouwens ook, dus ik sta er niet alleen in. Ik heb spijt dat ik in het begin zo enthousiast reageerde en niet eerst even heb gewacht op de concretere plannen. Maar ja: kunnen we het maken om af te haken terwijl iedereen zo laaiend enthousiast is? En heeft het impact op de verhoudingen in onze vriendengroep? Daarbij zal de prijs voor de rest omhoog gaan als wij niet meegaan, dus daar voel ik me dan ook weer een beetje lullig om. Of moet ik bezwijken onder de groepsdruk en toch maar meegaan? We moeten één dezer dagen wel reageren en ik zit er behoorlijk mee in mijn maag, dus alle adviezen zijn welkom.”

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Rogier (45), die geen zin heeft om samen met zijn buren te hardlopen. Yvonne vindt: „Gewoon zeggen dat je het hardlopen niet als moment van socializen ziet en eerlijk zijn! Vertel ook dat je hem een aardige gozer vindt waar je graag op een ander moment mee afspreekt.” Cindy biedt een alternatief: „Je kan ook voorstellen om iets anders samen te gaan doen, zodat je ze het idee wel geeft dat je het leuk vindt om met ze om te gaan. Dus bijvoorbeeld: ik wil heel graag alleen hardlopen omdat ik dat prettiger vind, maar misschien kunnen we om de twee weken lekker even een terrasje pakken of uit eten gaan.” Mandy zegt: „Zes dagen alleen en één keer met het groepje, wat is het probleem?”

Nog meer dilemma’s die door Metro zijn besproken vind je hier.

Wil je nog meer adviezen van onze lezers lezen? Check dan onze Facebookpost:

„Wat ik normaal gesproken juist fijn vind aan hardlopen: dat ik helemaal in mijn uppie ben."

Posted by Metro Holland on Wednesday, October 26, 2022

Dilemma: ‘Ik vind het vreselijk dat mijn buren samen willen hardlopen, hoe maak ik dat duidelijk?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.