Judith Tielemans
Judith Tielemans Lifestyle 3 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Met deze ochtendroutines start je de dag productief en energiek

Of je nou een ochtend- of een avondmens bent: iedereen heeft weleens moeite om zijn bed uit te stappen. Hoe verleidelijk het ook is om gelijk naar je telefoon te grijpen, eigenlijk kun je dat beter niet doen. In plaats daarvan kun je een hoop goede ochtendroutines aanleren.

Metro somt de beste tips voor je op, waarmee jij jouw dag productief, energiek en positief begint.

(Citroen)water drinken

Heb jij ook vaak zo’n droge mond als je net wakker bent? Dat is niet gek, want je lichaam bestaat voor 80 procent uit vocht, waardoor je veel moet drinken om te hydrateren. Als je net opstaat, heb je veel vocht verloren tijdens de nacht.

Daarom kun je dus het beste een heel glas water in één teug opdrinken. Water reinigt je lichaam en het bevordert de werking van je hersenen. Twee klappen in één. Sommigen zweren bij het drinken van citroenwater, omdat dit gele vruchtje boordevol voedingsstoffen zit, zoals Vitamine C, kalium en antioxidanten.

Koud douchen

Kijk je in de ochtend altijd zo uit naar een lekkere, warme douche? Volgens Iceman Wim Hof is het beter om je dag te beginnen met een koude douche. De gezondheidseffecten zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar volgens deze methode kun je na een koude douche – op regelmatige basis – rekenen op meer energie, gewichtsverlies en een mentale boost van je dag.

Koud douchen combineer je met speciale ademhalingsoefeningen, waarbij je ongeveer 2 minuten diep in en uitademt. Oefen eerst kleine stukjes en kijk dan of het langer lukt tijdens de start van je ochtendroutines.

Goed ontbijten in de ochtendroutines

Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Zorg ervoor dat je een goede hoeveelheid binnen krijgt, zodat je niet gelijk weer trek hebt. Met een gezond ontbijt blijft je bloeddruk goed is en zal je een meer productief gevoel krijgen.

Vermijd te veel (toegevoegde) suikers en brood in de ochtend: je zult al snel een dip voelen gedurende de dag. Het is beter om bijvoorbeeld yoghurt of havermout te eten. Dan krijg je veel energie binnen, zodat je het beste uit je dag kan halen.

Bewegen of mediteren

Het is belangrijk om in de ochtend even iets te doen voor jezelf, waar je gelukkig van wordt. De één voelt zich ontspannen na een lange meditatie, de ander loopt liever in de ochtend even een rondje. Ook fijn: even lezen of in een dagboek schrijven.

It’s up to you: als je maar even tijd hebt om je gedachten op een rijtje te zetten en niet gelijk te beginnen met de rest van je schema. Even stilstaan heeft vaak een positief effect op de rest van je dag.

Dankbaarheidsoefeningen en doelen stellen

Als je de ochtend graag op een positieve manier wilt beginnen, kun je het beste even stilstaan bij wat jou nu echt gelukkig maakt. Denk aan drie dingen waar je dankbaar voor bent en schrijf ze op. Je zult gelijk merken dat je in een goed humeur komt.

Het is ook slim ‘s ochtends op te schrijven wat jij vandaag wilt doen. Visualiseer of je iets groots wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om over een half jaar aan een wereldreis te beginnen, dan kun je nu al zaken voorbereiden, zoals genoeg sparen of inentingen halen. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.